620 let od smrti Petra Parléře: Znáte jeho nejznámější stavbu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

620 let od smrti Petra Parléře: Znáte jeho nejznámější stavbu?

Parléř vytesal svou bustu.
Parléř vytesal svou bustu.  (Foto ara)

Na stavbě dominanty Pražského hradu se vystřídalo několik umělců. Na části Katedrály svatého Víta se podílel také významný architekt Petr Parléř (†69). Zemřel přesně před 620 lety, 13. července 1399.  

Dodnes patří mezi nejvýznamnější umělce evropské vrcholné gotiky, největší kus práce odvedl Petr Parléř v českých zemích. Do Prahy přijel stavitel a sochař česko-německého původu na pozvání Karla IV. Ten hledal někoho, kdo bude pokračovat ve stavbě Katedrály svatého Víta. „Byl to velice nadaný umělec. Není obvyklé, aby byl někdo tak všestranný. Navrhoval obtížné konstrukce, sám vytesával a zároveň stál v čele císařské stavební huti,“ přiblížil Aha! jeho významnost Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

Složitá práce

Na katedrále začal pracovat v pouhých 23 letech. Už tehdy ukázal, že je ve stavitelství génius. „Použil neobvyklou síťovou žebrovou klenbu tzv. Parléřovského typu,“ uvedl Šefců. To byla klenba s výřezy na okna s krásným zdobením nosných žeber. Na chrámu pracoval až do své smrti. Poté byli vedoucími stavby jeho synové Václav a Jan.

Přes půl století

Katedrála se stavěla s početnými přestávkami dlouhých 585 let. „Není to nic neobvyklého. Stavba chrámů byla vždy obtížná. Některé proto zůstaly dodnes nedostavěné. Mohl za to nedostatek peněz a nepříznivé situace jako například husitské války. Někdy byla také nouze o stavitele, ne každý dokázal ve stavbě pokračovat,“ upřesnil Šefců.

Řemeslo měl v krvi

Otec Petra Parléře byl stavbyvedoucí, takže ke vzdělání a stavbě se dostal už v dětství. Ve svých 20 letech se tak dostal i ke stavbě kostela Panny Marie v Norimberku. Při stavbě katedrály v Kolíně nad Rýnem se zamiloval do dcery kolínského kameníka Hamma a vzal si ji za ženu. Když se přestěhoval do Prahy, koupil si dům na Hradčanech.

Vytesal svou bustu

Parléř má v hlavním městě mnoho významných staveb, například Karlův most nebo Staroměstskou mosteckou bránu. Jeho největším a životním dílem byla Katedrála svatého Víta. Pro Svatováclavskou kapli vytvořil sochu sv. Václava. Jeho busta, kterou si sám vytesal, se nachází uvnitř chrámu stejně jako jeho ostatky. Mimo Prahu pak postavil kostel svatého Bartoloměje v Kolíně a kostel sv. Barbory v Kutné Hoře.

Název patrona

Katedrála nese jméno světce ze Sicílie. Svatý Vít byl uctíván jako jeden ze čtrnácti patronů, konkrétně proti epilepsii, bleskům a na ochranu domácích zvířat. Zemřel jako mučedník. Nejčastěji je zobrazován jako chlapec v bohatých šatech v doprovodu kohouta, lva nebo psa.

Ostatky i klenoty

Mimo bohoslužby slouží chrám jako pokladnice českých korunovačních klenotů. Mimo to také tato významná stavba ukrývá hrobky významnách českých králů a knížat. Někteří jsou uloženi v Královské hrobce v podzemí katedrály, dva králové v Collinově mauzoleu a další dva králové a knížata pak v chóru katedrály.

Víte, že…

… příjmení Parléř pochází ze slova palír, tedy vedoucí stavby?
…současný kostel je třetím chrámem stejného zasvěcení na témže místě?

Chrám v číslech

Délka 124 m
Maximální šířka v příčné lodi 60 m
Šířka v západním průčelí 37,5 m
Výška klenby 33 m
Výška hlavní věže 96,5 m
Výška průčelních západních věží 82 m
Průměr růžice v západním průčelí 10, 4 m.



Přečtěte si
ban09
13. 7. 2019 • 08:02

Koukám, že autor článku je rodilý Pražák - co je mimo Prahu je méněcenné, nedůležité a vlastně ani nestojí za to si něco o tom zjišťovat. Tak se někdo dokáže ztrapnit, když napíše o Chrámu, že se jedná o kostel, smutné. Celosvětově známé památky totiž v České republice nejsou jen v Praze.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.