Nová metoda z Brna: Najdou i nádor, velký jen 5 mm! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nová metoda z Brna: Najdou i nádor, velký jen 5 mm!

Masarykův onkologický ústav v Brně.
Masarykův onkologický ústav v Brně. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Pomohou pacientům díky unikátní novince! Lékaři z Brna jako první v republice použili radioaktivní látku, díky které odhalí i nepatrné nádory. Ložiska léčba dokáže snadno zničit!

Neuroendokrinní nádory vznikají v celém těle, třeba v trávicím traktu, plicích a na kůži. Způsobují nekontrolované průjmy, závratě nebo vysoký krevní tlak. „Dosud jsme mohli odhalit tyto nádory až od jednoho centimetru. Nyní vidíme i menší, než pět milimetrů,“ řekl Marek Svoboda, ředitel (MOÚ).

Při brzkém odhalení nádorů by pacienti mohli mít brzy po problémech. „Malé nádory lze snadno vyoperovat,“ řekl Zdeněk Řehák, primář Oddělení nukleární medicíny Masarykova onkologického ústavu (MOÚ). Díky použití radiofarmaka Galia 68 Ga-DOTA-TOC se vyšetření zkrátí ze dvou dnů na dvě hodiny a radiační zátěž pacientů klesne na třetinu. Zatím však není dořešeno hrazení zdravotními pojišťovnami.

První pacient 

Diagnostiku Galiem použili brněnští lékaři zatím jen u pana Josefa (59). Vyšetření pro mne bohužel nedopadlo moc dobře, mám tam mnoho ložisek. Bylo ale bezbolestné a rychlé. Jsem rád, že jej lékaři u mne poprvé použili,“ řekl. Na snímku je s ním Beatric Bencsíková, lékařka kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onklogického ústavu v Brně.

50 pacientů zdarma

Masarykův onkologický ústav v Brně může zatím novou látkou bezplatně diagnostikovat 50 pacientů. Než limit vyčerpá, věří, že tuto metodu budou již zdravotní pojišťovny platit. Do tří let by v České republice měla být dvě centra, kde se budou neuroendokrinní nádory diagnostikovat pomocí Galia 68 Ga-DOTA-TOC. Druhé centrum vznikne v Praze.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.