Čech nafotil úplné zatmění Slunce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Čech nafotil úplné zatmění Slunce

Unikátní snímek zachycující zatmění Slunce a sluneční koróny včera ocenila americká NASA.
Unikátní snímek zachycující zatmění Slunce a sluneční koróny včera ocenila americká NASA. (Foto P. Horálek, M. Druckmüller, Z. Hoder a S. Habbal)

Tahle krása nadchla i americkou agenturu NASA! Astronom Petr Horálek před dvěma lety nafotil unikátní snímek úplného zatmění Slunce a včera získal prestižní ocenění pro nejlepší snímek dne!

Úplné zatmění Slunce bylo v Česku naposledy v roce 1999 a další na našem území proběhne až v roce 2135. Naši špičkoví astronomové a fotografové tak za jeho krásami musí vyrážet do všech koutů světa.



Přes dvě minuty
Český tým v roce 2017 zatmění sledoval v americkém Wyomingu. „Pozorovací místo se nacházelo na kopečku ve státním parku Guernsey, kde se úkaz odehrál velice vysoko nad obzorem s délkou 2 minuty a 19 sekund. Ty dvě minuty utekly jako voda. S naprosto blankytným nebem a rozhledem kolem dokola si to člověk užil parádně,“ svěřil se Horálek.

Další již zítra
Zatímco v Česku se zatmění nedočkáme dalších 116 let, v Jižní Americe se mohou těšit na další unikátní jev již zítra. NASA proto právě včera vybrala jako prestižní snímek dne fotografii Horálkova týmu, na které jsou k vidění i pouhýma očima těžko pozorovatelné koróny, tedy jasně zářící »světelný opar« Slunce.

České zatmění
Již v noci na 17. července se na českém území můžeme těšit na částečné zatmění Měsíce v konjunkci (přiblížení) se Saturnem. K zatmění dojde navíc přesně 50 let od startu mise Apollo 11, která o několik dní později dopravila prvního člověka na povrch Měsíce.

Co je NASA?
Národní uřad pro letectví a kosmonautiku, zkráceně NASA, je americká vládní agentura zodpovědná za americký kosmický program a všeobecný výzkum v oblasti letectví. Nejznámější je díky řadě letů do vesmíru z 60. let a 70. let minulého století. Zatímco Sověti dopravili v roce 1957 do vesmíru prvního psa Lajku (†3) a v roce 1961 i člověka Jurije Gagarina (†34), Američané vyhráli 20. července 1969 závod o přistání na Měsíci, kdy tam stanul Neil Amstrong (†82).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.