Tisíce mincí z druhé světové války pod podlahou: Tajemný poklad v márnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tisíce mincí z druhé světové války pod podlahou: Tajemný poklad v márnici!

Tisíce drobných mincí.
Tisíce drobných mincí. (Foto Aha! – Karel Janeček a Obec Ludgeřovice)

Tisíce drobných mincí z období druhé světové války i několik předválečných kousků vykopali v červnu při rekonstrukci márnice kostela svatého Mikuláše v Ludgeřovicích na Opavsku.

Drobná platidla z válečné doby, z dob německé říše i Výmarské republiky vykopali dělníci během prací na podlaze márnice. „Jde tu zhruba o pět až šest tisíc kusů fenikových, pětifenikových a desetifenikových i padesátifenikových mincí,“ řekl ludgeřovický starosta Daniel Havlík (48).

Zinkový a hliníkový poklad váží desítky kilogramů a uzvednout ho nelze. V suti vykopané v márnici je stále ještě ukryto nespočetně mincí. Starosta s místním duchovním přemýšlí nad tím, jak se mince pod podlahou ocitly. Zda se pamětníci neupamatují, kdo je tam zřejmě na konci války dal.
Mince byly baleny do papírových ruliček. „Nejspíše je takto nastřádané schraňoval tehdejší pan farář. Možná proto, aby bylo v době míru na opravu kostela. Pokud by někdo příběh těch minci znal, vítáme jeho svědectví,“ řekl Havlík.

Na výuku i do muzea

Část ludgeřovického pokladu by si rádi převzali pedagogové z místní školy pro výuku dětí. Zájem je i ze strany okolních muzeí, například hornického na Landeku. Mince je ale třeba nejdříve vyčistit.

Na první pokus je nenašli

Zajímavostí je, že márnice a její podlaha prodělaly v šedesátých letech minulého století už jednu rekonstrukci, a žádné mince při ní tehdy nenašli. „Zřejmě do podlahy nikdo nekopnul,“ myslí si Havlík.

Peníze z kasičky

„Jsou to feniky, které se pravděpodobně za války v kostele sbíraly. Mince jsme našli zhruba od roku 1924. Zajímavé je, že tam jsou také padesátníky z protektorátu. Našel jsem tam halíř z první republiky a nějaký slovenský halier ze Slovenského štátu. Takže je to taková směska asi toho, co bylo v košíčku,“ řekl farář Václav Koloničný.

Starosta Ludgeřovic na Opavsku Daniel Havlík ukazuje tisíce mincí, které byly nalezeny při rekonstrukci tamní márnice. 



Přečtěte si
nfgvyjnf@...
30. 6. 2019 • 10:43

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.