POZOR! Hrne se velká voda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

POZOR! Hrne se velká voda!

Problémy mají chodci i řidiči, voda už nemá kam odtékat.
Problémy mají chodci i řidiči, voda už nemá kam odtékat. (ČTK)

PRAHA – Noční můra obyvatel Moravy se vyplňuje. Stejně jako před deseti lety se na ně hrne velká voda! Vytrvalý déšť prudce zvedl hladiny řek a potoků. Nejhorší situace byla na severu v okolí řek Bělá a Vidnávka. Ty během včerejška dosáhly až třetího stupně povodňové aktivity.

Situace byla kritická již během včerejší noci. Jen od půlnoci do devíti ráno vyjížděli hasiči celkem ke 120 mimořádným událostem, souvisejícím s extrémním počasím. „Jednalo se zejména o odstraňování spadlých stromů, čerpali jsme i vodu ze zatopených prostor,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kopáček.Nad ránem zatarasil spadlý strom železniční trať u Hrabšína na Šumpersku a silný vichr také polámal stromy, které po celé republice zpřetrhaly dráty vysokého napětí. Bez proudu se tak ocitly tisíce domácností.

V deset dopoledne byl na řece Vidnávce vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity a stejného stupně dosáhla také říčka Bělá v Mikulovicích. Jen o dvě hodiny později vypadala situace kriticky také ve Staré Červené Vodě na Jesenicku, kde voda provalila opěrnou zeď. Hlína se vyvalila na silnici a hladina ve vsi vystoupala až na půl metru. Docházelo zde také k přelévání vody z polí a luk přes silnici a obec byla několik hodin odříznuta od okolního světa. „Nikdo tam nesmí. Na místě je tato situace řešena dopravním značením ve spolupráci s jesenickými silničáři,“ řekla Dagmar Bednarčíková ze severomoravské policie.

Vydatný noční déšť se projevil také na některých řekách i v jižních Čechách. Zvedl hlavně toky v Novohradských horách. První stupeň povodňové aktivity překročila po osmé hodině ráno říčka Černá v Líčově. Do večera pak stoupla i řeka Malše. Druhého povodňového stupně dosáhlo také Labe ve Špindlerově Mlýně. Voda tam ale odpoledne začala klesat, přestože vydatné deště budou trvat až do dnešních odpoledních hodin.

Ironií osudu je, že od středy do pátku probíhá protipovodňové cvičení »Vltava a Labe 2007«. Cvičení se koná v šesti krajích republiky a v Praze. Jeho cílem je především procvičit vzájemnou komunikaci mezi složkami, které v případě povodní zasahují. „Jednotlivé cvičné zprávy o stavu hladin řek jsou výrazně označeny, aby nemohlo dojít k záměně se skutečným stavem,“ doplnil Kopáček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.