Boreliózu způsobují přemnožení hraboši | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Boreliózu způsobují přemnožení hraboši

Hraboš polní je přemnožen na Moravě.
Hraboš polní je přemnožen na Moravě. (Foto Profimedia.cz)

V Česku loni onemocnělo 712 lidí klíšťovou encefalitidou, je to nejvíc z celé EU. Čeští vědci nyní přišli se závěry výzkumu, kde zjistili, že zvýšené riziko nebezpečných infekčních nemocí, tedy i lymské boreliózy, souvisí s přemnožením hrabošů.

V tříletém výzkumu prokázali spojitost mezi výskytem nebezpečných infekčních nemocí a přemnoženými hraboši. Hlodavci jsou totiž hlavními hostiteli larev i nymf klíšťat, která poté napadají větší savce včetně člověka.


„V práci ukazujeme, že roky zvýšeného rizika nakažení lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou lze jednoduše předpovídat pomocí početnosti hraboše polního z minulého roku. Úspěšně jsme předpověděli výskyty chorob nejen v Česku, ale také v Německu, Rakousku a Slovinsku,“ uvedl vedoucí katedry Emil Tkadlec z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, s jeho týmem spolupracovali i vědci z brněnské fakulty veterinární hygieny a ekologie.
Například letos se hraboši přemnožili na Moravě, proto v příštím roce očekávají další nárůst chorob od klíšťat.

Přečtěte si
wdhpfrtvgh...@...
27. 6. 2019 • 08:38

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.