Hračky, které zabíjejí vaše děti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hračky, které zabíjejí vaše děti

S dřevěnými hračkami v rukách dětí se mohou rodiče cítit bezpečněji.
S dřevěnými hračkami v rukách dětí se mohou rodiče cítit bezpečněji. (Profimedia.cz)

PRAHA – Děti v nebezpečí! V českých obchodech jsou tisíce hraček, které je sice mají bavit a dělat jim radost, přitom je však ohrožují na zdraví, a dokonce i na životě! Podle kontrolorů obchodní inspekce se závadné výrobky objevují v neuvěřitelných pěti procentech obchodů!

Hračky, které zabíjejí vaše děti

Od začátku roku obchodní inspekce odhalila zhruba čtyři desítky hraček, které jsou dětem nějak nebezpečné. „Mají ostré hrany, obsahují chemické látky nad limitem a nebo třeba mají příliš malé součástky, které děti mohou spolknout,“ uvedla mluvčí inspektorů Miroslava Fléglová.

Podle ní se zdravotně nebo jinak závadné hračky najdou na pultech pěti procent obchodů. Jak je to možné? V silách kontrolorů totiž není prověřit úplně každý výrobek, nepožaduje to ani zákon. Odpovědnost leží na výrobcích, ti si ale o životy nejmenších nedělají žádné starosti. Téměř všechny závadné hračky mají společný původ – Čínu. A to včetně těch, které na český trh dodala firma Mattel, známá například megahitem – panenkou Barbie. Dovážela sem hračky s malými magnety, které mohly vypadnout a děti by je následně mohly spolknout. „U nás jich bylo prodáno zhruba 25 tisíc kusů,“ uvedla mluvčí firmy Marie Kadlecová počty ohrožených dětí.

Problémem jsou také tržiště nebo prodejny s laciným zbožím. Na pultech stánků nebo obchodů se totiž objevila autíčka s vysokým obsahem olova nebo pískající rybičky s nebezpečnými ftaláty. I v těchto případech šlo o čínské výrobky. „Takové hračky by vůbec neměly být na trhu,“ dodala Jitka Sosnovcová ze Státního zdravotního ústavu. Například loni byl zakázán prodej 35 609 kusů hraček v hodnotě přes tři miliony korun. Jak jsou na tom hračky s kvalitou, ukazuje i značka Bezpečná a kvalitní hračka, o kterou mohou od loňska výrobci a dovozci požádat – musejí však splnit přísné normy. Značku zatím nikdo nezískal.

Odborníci radí: Kupujte dřevěné výrobky

Inspektoři i další odborníci doporučují rodičům dávat přednost před plastovými hračkami raději těm dřevěným. „U nebarveného dřeva máte skoro stoprocentní jistotu, že nebude obsahovat žádné nebezpečné látky,“ říká chemik Jan Král. Takové výrobky jsou sice dražší, rodiče však svého potomka zaručeně před škodlivými chemikáliemi ochrání. Pokud už někdo kupuje plastové hračky, měl by volit tvrdý plast. Ten měkčený totiž může obsahovat nebezpečné ftaláty.

Nebezpečné hračky v našich obchodech

»Plastové hračky už nikdy,« říká máma Zuzany (11)

PRAHA – Před dvěma lety začala mít Zuzana Svobodová (11) problémy s trávením a vyrážku na rukou. „Obešli jsme nejrůznější lékaře, všichni říkali, že je to alergická reakce, ale nikdo nevěděl na co,“ tvrdí maminka Klára s tím, že dívka vyzkoušela nejrůznější diety, ale bez výsledku.

Rodina už byla zoufalá, a tak na popud babičky zašla k léčiteli. „Až ten nás upozornil, že problémy mohou být z hraček, se kterými si Zuzka hraje,“ pokračuje žena. Nakonec se původce alergie podařilo najít – byla jím drobná panenka, kterou rodiče dceři věnovali k narozeninám. „Ani by nás nenapadlo, že může obsahovat nebezpečné chemikálie,“ říká Klára Svobodová s tím, že už by dceři nikdy podobnou plastovou hračku nekoupila.

Na co si dát pozor?

● Nepořizovat hračky na tržištích, nakupovat je raději ve velkých renomovaných sítích obchodů s dětskými hračkami.
● Nekupovat výrobky bezejmenné a s cizojazyčnými informacemi
● Před nákupem si hračku prohlédnout, zejména její zpracování, velikost, části, použitý materiál,a posoudit, zda je pro konkrétní dítě vhodná
● Podezřelou hračku nahlásit České obchodní inspekci

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.