Býček prchl z pastvy: Došel k obchodu, kde mají dny telecího | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Býček prchl z pastvy: Došel k obchodu, kde mají dny telecího

Sotva se mladý býček poprvé podíval z kravína ven, hned se vydal na výlet do města...
Sotva se mladý býček poprvé podíval z kravína ven, hned se vydal na výlet do města... (Foto ara)

Co ho čeká, se vydal zjistit mladý býček z výzkumného ústavu v Rapotíně. Chovatelům v nestřežený okamžik pláchl a vyrazil na túru. Doběhl až do čtyři kilometry vzdáleného Šumperku, zamířil k supermarketu, kde probíhají dny telecího masa.

Pracovníci výzkumáku vyváželi poprvé na pastvu mladá podzimní telátka. „Poprvé v životě se ocitla na pastvě. Z otevřeného prostoru měla obrovskou radost, hned začala skotačit. No a tento býček plný života se protáhl skulinou a vydal se do světa,“ popsal Vojtěch Molnár, ředitel rostlinné a živočišné výroby společnosti Agrovýzkum Rapotín. S úsměvem ještě doplnil: „My tady říkáme, že se šel podívat na budoucnost, protože došel až k Lidlu. Tam se otočil a vydal se na cestu zpět.“

Pracovníci ústavu, kteří celou cestu uprchlíka monitorovali, ho na místě uspali narkotizační foukačkou, naložili na vůz a odvezli zpět na pastvu. „V souvislosti s pohybem zvířete nedošlo k žádné dopravní nehodě ani škodě na majetku,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

A stádo koní

Pro obyvatele Šumperka nebylo mladé tele ve městě žádným překvapením. Na hospodářská zvířata v ulicích jsou zvyklí. V lednu se městem prohánělo téměř dvacetihlavé stádo uprchlých koní. Zvířata se vydala do města z nedalekých pastvin na Bludovečku, kde využila technické závady na ohradníku.

Zkoumají skot a pomáhají chovatelům

Společnost Agrovýzkum Rapotín se zabývá výzkumem v oblasti chovu velkých hospodářských zvířat. Chová čistokrevná zvířata k produkci chovných čistokrevných jalovic a býčků. Věnují se experimentům, mimo jiné odvracení nebo prevenci nemocí, testování léčiv, nových krmiv. Nabízí zemědělcům řešení problémů s chovem dobytka, provádí laboratorní rozbory.

Sotva se mladý býček poprvé podíval z kravína ven, hned se vydal na výlet do města...
...proplétal se mezi auty...

...nakonec ho složila mírná dávka narkotik od veterinářů, kteří ho pak spícího bezpečně dopravili zpět na pastvu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.