Kolonie vzácných dravců je v Česku ohrožena: Pytláci tráví mořské orly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Kolonie vzácných dravců je v Česku ohrožena: Pytláci tráví mořské orly

Orel mořský
Orel mořský (Blesk:Zbyněk Schnapka)

Dvanáct mrtvých orlů mořských už napočítali ornitologové od ledna do konce dubna na území Česka. Devět z těchto vzácných dravců bylo přitom otráveno smrtelně jedovatým karbofuranem. Látkou, která je od roku 2008 zakázána v celé Evropské unii.

Do smutné bilance nejsou přitom ještě zařazeny další dva kruté případy z nedávné doby. Karbofuranem otrávený samec se dvěma mláďaty na hnízdě u obce Jamné na Jihlavsku a pokácený strom s hnízdem orla nedaleko Telče. Zde se dvě mláďata pádem z třicetimetrové výšky zabila. Pytláci z neznámých důvodů přecházejí do kruté ofenzivy. Bojí se snad škod způsobených orlem majitelé mysliveckých honiteb a rybníků? „Je to především o neznalosti života tohoto vzácného dravce,“ tvrdí ale šéf havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč. „Orel mořský je mrchožrout, sbírá nemocná a uhynulá zvířata a ryby. Neškodí ani v lese, ani na rybnících. Zdravé zvěře ani ryb se nedotkne,“ zdůrazňuje Hlaváč.

Větší brutalita

Ze třinácti ornitology sledovaných hnízd na Vysočině jsou mláďaty orla mořského a jejich rodiči obsazena pouze tři. „Takovou brutalitu pytláků, s jakou se nyní setkáváme, nepamatuji,“ říká zoolog a ornitolog Aleš Toman (62). „Uprostřed lesa nedaleko Telče někdo cíleně pokácel strom s hnízdem orla. Musel to dělat v noci, protože se spletl a nejdříve porazil strom vedle,“ popisuje řádění pytláka. Na hnízdě u Jamného byly zase nalezeny zbytky karbofuranem otráveného zajíce. Dvojice mláďat i jejich otec umírali v křečích.

Nasadili psy

Všechny případy otrávených a jinak zamordovaných dravců v Česku vyšetřují policisté. „Zatím se jim ani v jednom případě nepodařilo pachatele dohnat před soud,“ dodává ale skepticky Václav Hlaváč. Do pátrání se proto zapojila i psí jednotka České ornitologické společnosti. Dvojice Chesapeake bay retrívrů Sam a Victorie v místech hnízdění orlů pokaždé pátrá nejen po otrávených návnadách, ale následně i uhynulých dravcích. „Jsou vycvičeni tak, že nález pouze oznámí, nesmí se ho dotknout, aby se sami neotrávili,“ vysvětluje postup jejich práce psovodka Klára Hlubocká. Ta se projektem takzvané ptačí kriminality už zabývá profesionálně několik roků.

Orel mořský

■ jeden z největších žijících orlů s rozpětím křídel až 2,4 metru

■ žije v blízkosti vodních toků a ploch, kde se živí převážně uhynulými rybami

■ hnízdí v únoru, kdy samice do obřího hnízda naklade jedno až dvě vejce

■ v Česku nyní žije asi necelých sto párů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.