Češi, národ pracantů! V práci trávíme skoro nejvíce času v EU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Češi, národ pracantů! V práci trávíme skoro nejvíce času v EU!

PRAHA – Jsme národ pracantů! Alespoň to říká statistika Evropské unie. Podle ní maká průměrný obyvatel EU necelých 38 hodin týdně, Čech ale až 42 hodin týdně! V práci tak strávíme téměř nejvíce času v celé EU!


Bohužel se to ale příliš neprojevuje na našich výplatních páskách. Němci, Rakušané nebo Francouzi, kteří mají mnohem kratší pracovní dobu, si vydělají i čtyřikrát více než my…

Proč vlastně Češi tráví v práci tolik času? Hlavní příčinou dlouhé pracovní doby je nízká produktivita práce. Ta je v případě naší země na úrovni 55 procent průměru EU. Co to znamená? Že Čech za stejnou dobu v práci vyprodukuje jen něco přes polovinu toho, co jeho kolega v západních zemích!

Dlouho navíc často pracujeme i dobrovolně. Delší doba strávená v zaměstnání nám přináší více peněz. Práce přesčas ale není rozšířená, zdaleka pouze u nás. Zhruba 22 procent zaměstnanců na celém světě tráví v práci více než 48 hodin týdně, což je ve většině zemí standardní délka pracovního týdne (u nás je to max. 40 hodin týdně).

Naopak délka zákonem stanovené dovolené je u nás jedna z nejnižších v EU. Češi mají nárok na dvacet dnů dovolené, zatímco třeba v Rakousku, Dánsku nebo Španělsku je to třicet dnů. Pravda, například v USA mají zaměstnanci nárok většinou jen na dva týdny dovolené…


Autor: (pol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.