Exkluzivní průzkum: Jak moc jsme vlastně chudí?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Exkluzivní průzkum: Jak moc jsme vlastně chudí?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Čechů ohrožených chudobou vloni přibylo. Do potíží vyjít s penězi se dostávají hlavně samoživitelky s dětmi a ženy starší 65 let, které žijí osaměle. Právě ony totiž tvoří velkou část z desetiny domácností, které platí za bydlení víc než 40 % z čistého příjmu. Lidé šetří na lecčems, ale na jedno si sáhnout nenechají – stále víc Čechů si dopřává dovolenou. A to i na dluh.

Navzdory tomu, že průměrná mzda i životní úroveň podle statistik roste, část z nás nic takového nepociťuje. Podle Českého statistického úřadu se totiž loni navýšil počet lidí, kteří jsou ohroženi chudobou. Zatímco v roce 2017 to bylo 9,1 procenta Čechů, tak v minulém roce to už bylo 9,6 procent. Měsíční hranice příjmové chudoby přitom pro jednotlivce činila 11 963 korun, pro dvě osoby potom 17 944 korun. Střední třída táhne cenyPoslední data překvapila i ekonoma Lukáše Kovandu, ten pro Aha! nicméně upřesnil, že za zvýšením počtu lidí ohrožených chudobou stojí i růst střední třídy.

„Když poroste střední vrstva, tak se dá očekávat i nárůst cen, jemuž pak nejsou schopny tyto nízkopříjmové skupiny tolik čelit. Tím se následně jejich pozice zhoršuje a narůstá relativní chudoba,“ uvedl.

Víc na zájezdNejčastěji jsou lidé schopni ušetřit omezením nákupů nebo alespoň nakupovat ve slevách. Jak vyplynulo z nedávného průzkumu ING, snižují také své výdaje za alkohol, koníčky nebo sladkosti. Neradi se však vzdávají dovolené, každý desátý si na ni dokonce půjčuje. Možná právě proto se dlouhodobě zvyšuje počet těch, kteří si týdenní dovolenou mohou dopřát. I tak ale na ni stále nemá pětina Čechů. A stejně tak neočekávaný výdaj ve výši 10 700 korun není schopno uhradit hned 23,7 procenta lidí.

„Navzdory prosperitě uplynulých let a rekordně nízké nezaměstnanosti je ekonomická situace řady Čechů stále neútěšná,“ uvedl Kovanda. Zadlužených ubýváPřipomíná přitom, že pro některé lidi je stále nenaplněným snem dopřát si k jídlu maso alespoň obden. „Nemůže si to dovolit 5,3 procenta Čechů. Bohužel, právě tito lidé se často neuváženě a nesmyslně zadlužují, což je následně vede do dluhové pasti a v krajním případě je o poslední majetek připravuje exekutor,“ varuje Kovanda. Pozitivní ale je, že díky dobré ekonomické situaci a také novému spotřebitelskému zákonu zadlužených ubývá. 

Co si nemohou lidé dovolit

23,7 % – neočekávaný výdaj ve výši 10 700 Kč

20,7 % – týdenní dovolenou

6,† % – automobil

5,3 % – jíst maso obden– % – platit včas pravidelné platby a splátky 

2,7 % – dostatečně vytápěný bytMéně než 0, « % – pořízení pračky, televizoru či telefonu 

V Evropě jsme premiantyI přesto, že se mírně zvýšil počet lidí ohrožených chudobou, patří Česko v rámci Evropské unie stále k zemím s nejnižší mírou příjmové chudoby. To je dáno i tím, že vyšší příjmové skupiny odvádějí více peněz na daních, ze kterých je mimo jiné financováno i bezplatné školství a zdravotnictví. Právě proto, že všichni Češi mají rovný přístup ke vzdělání a zdravotní péči, se náš stát dlouhodobě řadí i k nejvíce rovnostářským státům v Evropě. 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.