5 tipů pro bezpečnou půjčku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak na bezpečnou půjčku: Držte se těchto 5 pravidel

 (Bezvafinance s.r.o.)

Znáte člověka, který si půjčil a následně nebyl schopen splácet? Nejspíše bude vaše odpověď kladná. Za neschopností dostát svým závazkům mnohdy stojí samozřejmě nerozvážnost konkrétního žadatele o půjčku. Mnohdy tkví ale problém v tom, že si zkrátka vybere poskytovatele jednajícího různými způsoby, jen ne férově. Právě proto je zapotřebí být maximálně ostražitý vybrat si skutečně bezpečnou půjčku. Na trhu existuje hodně společností, které dokážou půjčit peníze s minimálním množstvím rizika. Jak při výběru takovéhoto úvěru postupovat? Třeba podle následujících 5 bodů.

1. Banka, nebo nebankovní poskytovatel?

V moři společností nabízejících úvěrové služby si lze vybírat typově ze dvou druhů půjček. Většina lidí jde s žádostí o půjčku nejprve do některé z bank. Ty představují jakousi jistotu, nicméně ne vždy tomu tak musí být. Nebankovní půjčky jsou už dnes také vcelku výhodné a rozdíly mezi nimi a těmi bankovními se stále snižují. Mnohé finanční produkty jsou z pohledu přeplatku takřka totožné. Férové podmínky musí dodržovat i nebankovní společnosti. Ty solidní podnikající legálně už musí disponovat certifikací od ČNB.

2. Nepoctivci cílí na lidi v nouzi

Nejhorší situace nastává tehdy, když je člověk v nouzi a potřebuje si co nejrychleji půjčit. V takovýchto situacích neřeší certifikace poskytovatele ani zkušenosti ostatních dlužníků. Poskytovatele si vždy pečlivě prověřte a zjistěte si, jestli nabízí solidní služby. Při jakékoli pochybnosti dejte ruce pryč. Vždyť půjčka může být realizována jinde.

3. Expresní vyřízení není zdarma

Obecně je zapotřebí počítat s tím, že čím rychleji je půjčka vyřízena, tím za ni zaplatíte větší množství peněz v podobě poplatků či úroků. Především nebankovní společnosti si zakládají na tom, že svým klientům doručí peníze do pouhých několika málo hodin. Pokud hotovost nepotřebujete obratem, rozhodně si počkejte. 

4. Pozor na půjčky bez registru

Nebankovní společnosti velmi rády lákají na půjčky bez nahlížení do registru. V podstatě nabídkou takovýchto úvěrů hlásají, že půjčí úplně každému bez rozdílu bonity. Neskočte jim na to. Solidní půjčky bez registru fakticky neexistují. Naopak se většinou jedná o podvodné služby, u nichž byste měli velký problém se splácením. Solidní bankovní i nebankovní společnosti si velmi pečlivě hlídají, jestli jsou potenciální dlužníci schopni splácet.

5. Porovnání půjček musí být samozřejmostí

Dnešní možnosti porovnání bankovních i nebankovních úvěrů jsou úžasné. Nemusíte dokonce ani navštěvovat stránky poskytovatelů nebo se pídit po informacích na pobočkách. Bohatě postačí porovnat si půjčky jednoduchým způsobem online. Třeba na Hyperfinance.cz to zvládnete během několika málo minut.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.