Gigant Unipetrol rychle vysychá a prosí stát: Půjčíte nám ropu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Gigant Unipetrol rychle vysychá a prosí stát: Půjčíte nám ropu?

Pavel Švagr
Pavel Švagr  (Foto Aha! – Tonda Tran)

Už je to tady! Petrochemický gigant Unipetrol žádá stát o zápůjčku ropy z vlastních nouzových zásob. Firma totiž zastavila odběr znečištěné ruské ropy a její vlastní zásoby vysychají ještě rychleji, než se čekalo. 

Ještě v pátek šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr odhadoval, že množství černého zlata v rafinérii Unipetrolu v Litvínově vystačí maximálně na 7 dní. Pak by si firma musela vypůjčit ropu ze státních nouzových zásob. Navečer už v ČT Švagr oznámil, že již žádost o zápůjčku ropy dostal. O objemu se prý bude jednat v pondělí.
Důvodem momentálního nedostatku ruské ropy je, že Česko včetně dalších zemí přestalo odebírat ropu proudící Družbou. V celém ropovodním systému je totiž na 250 tisíc litrů ropy znečištěné organickým chloridem, která by mohla zařízení v rafinériích poškodit. Zásoby státu nám prý ale ještě nějakou dobu vystačí. „ČR má v rezervách zásoby na 83,7 dne,“ uvedl Švagr. Proto by podle odborníků – alespoň prozatím – nemělo hrozit zdražování pohonných hmot. „Vliv by mělo, kdyby výpadek trval delší dobu, řekněme tři týdny, měsíc,“ uklidňuje Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.