Pohroma pro nájemníky! Rekonstrukce za statisíce, a mohou začít znovu: V zateplené fasádě se usídlili špačci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohroma pro nájemníky! Rekonstrukce za statisíce, a mohou začít znovu: V zateplené fasádě se usídlili špačci

Dům v Rokycanově ulici v Jihlavě, kde se v boční zateplené stěně usídlili špačci.
Dům v Rokycanově ulici v Jihlavě, kde se v boční zateplené stěně usídlili špačci. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Nikdo nemá široko daleko tak hádavé sousedy jako obyvatelé činžáku v Rokycanově ulici v Jihlavě. Za statisíce zateplili fasádu a teď se jim v měkkém polystyrenu, kterým je dům obložen, ubytovalo hejno špačků.

Majitele čeká další nemalé vydání za opravu, ve stěně mají řadu děr. Do doby, než hnízda ptáci opustí, s jejich »zaplácnutím« musejí počkat. A snášet kravál... „Když se mezi sebou začnou hádat, je to doslova Itálie,“ popisuje jeden z nájemníků. Noví sousedé vstávají každý den až příliš časně a ohledy neberou.

Jen se ubytovali

Ornitologové si myslí, že špaček se v otvorech jen ubytoval. „Omítkou, která je nanesena na izolačních polystyrenových deskách, by se neprokloval. To je zcela určitě práce strakapouda, toho láká dutý zvuk fasády a začne jako v lese hledat potravu. Proklove se na polystyren a zjistí, že to není k snědku. Špačci pak už jen dokončí jeho dílo, ke své úplné spokojenosti,“ popisuje Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny, jak se ptačí kolonizátoři usídlují. Dodává, že do fasád zateplených paneláků se v poslední době stále častěji stěhují také kavky, které, na rozdíl od špačků, si svým zobákem s fasádou hravě poradí.

Pomoc? Neexistuje...

Stavební firmy by podle ochranáře Václava Hlaváče měly do budoucna volit takovou technologii, která by toto chování ptáků neumožnila. Jenže to prý není možné. „Ještě jsem neviděl síťovou armaturu, perlinku, se kterou by si ptáci neporadili a neproklovali ji. Každý nově zateplený panelák se musí opatřit alespoň čtyřmi ptačími budkami. To je jediné účinné opatření proti poškozování fasád ptáky,“ říká Karel Pokorný, majitel jihlavské stavební firmy. Ale i v tomto je problém. Strakapoud raději vyklovaný »dům« než budku. A nepomáhají ani plašiči ptáků (CD, PET lahve, zrcátka).

Víte, že...

...špaček obecný patří mezi nejhlučnější pěvce, který vydává širokou škálu zvuků od mlaskavých, skřípavých až po hvízdavé tóny?

Vstup pro plísně

Díry ve fasádě zcela zničí izolační funkci. Pod obložení může zatékat, v zimě zdivo může promrzat a v interiérech se objevují plísně. Oprava těchto otvorů vzhledem k nutnosti lešení může přijít i na desítky tisíc korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.