Už dnes! Růžový úplněk! Jak ovlivní náš život... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Už dnes! Růžový úplněk! Jak ovlivní náš život...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Velký pátek ozáří Růžový úplněk, který nastane 19. 4. a bude v laskavém znamení Vah. Co to znamená? Lásku, pochopení, harmonii a porozumění. To se docela hodí k prodlouženému jarnímu víkendu, nemyslíte?

Velikonoce jako takové jsou křesťanským svátkem, jen pomlázka je pozůstatek lidových zvyků. Pomlázka měla po celou dobu, co se tenhle zvyk praktikuje, převážně erotický podtext a svatá církev z ní rozhodně nebyla nadšená (ve středověku spodní prádlo nikdo neřešil). Pokud je pro vás tradiční česká pomlázka z nějakého důvodu nezajímavá, můžete ji pojmout po svém.

Obdarovávejte

V rámci genderové rovnosti a taky zvyklostí okolních národů není od věci pojmout jarní svátky jako svátky obdarovávání. Vejce je sice symbolem života, ale není třeba omezit se jen na ně, darovat primuli, semena bylin či květin podle preference obdarovaného je zrovna tak vhodné a rozhodně vítanější než rozjuchaná návštěva s pomlázkami, domáhající se panáka.

Nakupujte

Dalším oblíbeným velikonočním zvykem je pořídit si nové oblečení, aby člověka »nepokakal beránek«, a to je výzva pro většinu žen.

Odplavte smutek

Že opravdu o tradičních českých Velikonocích nechcete ani slyšet? Není třeba zoufat, jsou i jiné zvyky, kterými si lze zpestřit čekání na první opravdu teplé paprsky slunce.
Vynášení Morany – smrtky, zkrátka zimy, nadchne zejména matky malých dětí, které mohou dát průchod své kreativitě, vyrobit strašidlo na klacku, najít pěkný vodní tok a strávit jeden víkendový den jeho topením, rituál však není nezajímavý ani pro ty, kdo se vyráběním Morany nechtějí mořit ani náhodou. Jeho původní smysl byl totiž očistný, voda, kterou už nesvírá led, odplavuje smutky a zimní deprese. Nemusí jít o smrtku, stačí snítka jmelí, poslední zbytky vánoční jehličnaté dekorace nebo (u těch, které si dají tu práci) třeba list papíru se seznamem věcí, na které chcete zapomenout. S jarem totiž přichází naděje.

Co se děje na obloze?

Měsíc bude v úplňku v pátek 19. dubna ve 13.12 hodin. Večer je vidět Mars v Býku, ráno pak můžeme pozorovat nízko nad jihem Jupiter, ještě o něco níže nad jihovýchodem najdeme Saturn.

Sváteční otázky a odpovědi: Proč je Velký pátek dnem přísného půstu?

Na Velký pátek byl podle Písma svatého Ježíš odsouzen k smrti a ukřižován na Golgotě. Věřící si jeho smrt připomínají půstem, během mše neprobíhá přijímání eucharistie. Po skončení bohoslužby se přináší zahalený kříž, který se natřikrát odkryje.

Proč na Bílou sobotu hoří před kostely ohně?

Bílá sobota je dnem, kdy Ježíš ležel v hrobě. Po západu slunce se před kostelem pálí posvěcené ohně. Od nich se zapaluje paškál, velikonoční svíce, která se vnáší do potemnělého kostela. V noci z Bílé soboty na Boží hod velikonoční během tzv. vigilie oslavují křesťané vzkříšení Krista.

Kdy slavíme Velikonoce?

Datum Velikonoc je pohyblivé a připadá na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy úplňku po 21. březnu.

Dejte si jarní půst

Zima nám dává zabrat, to je neoddiskutovatelný fakt, a když odejde, tělo se z náporu světla a vzduchu ještě chvíli vzpamatovává. Jak mu pomoci?

Třeba jarním půstem. Alespoň jeden den bychom měli na jídlo zapomenout, pít jen ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Vůbec do jídelníčku pustit zeleninu v jakékoli formě. Ideální je kopřivový špenát nebo chleba s domácím máslem a sedmikráskami.

Salát s pampeliškami

POTŘEBUJETE
*250 g mladých pampeliškových listů
*1 svazek ředkviček
*2 mladé cibulky s natí
*4 vejce
*1 lžíci olivového oleje
*200 ml bílého polotučného jogurtu
*1 kávovou lžičku hořčice
*pažitku
*čerstvě mletý pepř
*sůl

POSTUP: Pampeliškové listy opereme a natrháme na kusy. Ředkvičky a cibulky omyjeme a nakrájíme na kolečka. V salátové míse promícháme pampeliškové listy se zeleninou a lžící oleje. Vejce uvaříme natvrdo. Z jogurtu, hořčice, nasekané pažitky, soli a pepře připravíme zálivku. Salát rozložíme na talíře, ozdobíme na čtvrtky pokrájeným vejcem a pokapeme jogurtovým dresinkem.

Jarní čaj na očistu organismu

POTŘEBUJETE
*3 díly kopřivy
*2 díly třezalky
*2 díly řebříčku
*1 díl šalvěje
*1 díl pelyňku!
*1 díl černého bezu

POSTUP: 3 lžíce směsi přelijeme ¾ litru horké vody, necháme 20 minut stát, scedíme a po doušcích pijeme v průběhu celého dne.

Magický recept: Kouzelné buchtičky

Zelenina je dobrá, ale nechcete zkusit v magický čas Velikonoc kouzelné buchtičky? Pokud je upečete ve správný čas, dají vám prý schopnost vidět skřítky a víly...

POTŘEBUJETE
*125 g másla
*⅔ hrnku cukru
*2 vejce
*½ vanilkové tresti
*strouhanou kůru z jednoho pomeranče
*¾ lžičky kypřicího prášku
*1 ¼ hrnku mouky
*1 lžíci mléka
*⅓ hrnku sultánek
Na polevu: 2 hrnky moučkového cukru, 2 lžíce vařící vody.

POSTUP: Utřete máslo s cukrem, vmíchejte vejce, vanilku a pomerančovou kůru. Prosejte mouku s kypřicím práškem a přidejte k máslu. Pak do těsta přidejte trochu mléka, aby vzniklo těstíčko »kapající« konzistence. Nakonec přidejte ještě sultánky a pak těsto po lžících nandejte do formiček na vdolečky. Pečte 25 minut při teplotě 190 stupňů. Pokapejte pak cukrovou polevou a podávejte. (Cukrovou polevu připravíte tak, že smícháte moučkový cukr s vařící vodou.)

Velikonoční rituály

Vajíčkový

Připravte si vajíčko (slepičí, ale klidně můžete i křepelčí, pokud vás víc inspiruje), obarvěte ho přírodními barvami, ozdobte a napište na něj své přání (pokud nechcete přání psát, můžete přání jen zašeptat), podržte ho v dlaních, aby se nabilo vaší energií, uvařte ho a snězte.

Vyneste »zimní smrt«

Můžete si vyrobit figurku, která bude symbolizovat zimu nebo třeba starosti, kterých se chcete zbavit. Pak ji spalte, nebo hoďte do proudící vody.

Symboly jara

*VAJÍČKA. Symbolizují plodnost a znovuzrození. Žloutek je jako zlatá koule reprezentující boha Slunce. Skořápka je bílá (barva panenství) jako bohyně. Zdobení vajíček pastelovými barvami opět symbolizuje příchod jara.

*ZAJÍČEK. Kromě jara symbolizuje plodnost. Zaječí námluvy začínají již koncem února, samička může porodit za půl roku až čtyřikrát po 2 až 4 mláďatech, v době březosti je schopna ještě dalšího oplození.

*KOČIČKY. Jsou živou tradicí v lidových i v křesťanských zvycích. Pohlazení zelenými ratolestmi z vrby či jalovce je odedávna považováno za prostředek zachování zdraví. Ratolesti kočiček posvěcené na Květnou neděli měly i poté chránit před nemocemi, bleskem a dalšími katastrofami. Lidé si je uchovávali po celý rok.

*BERÁNEK. V pohanských zvycích byl beránek obětním zvířetem, v křesťanské tradici symbolem Ježíše Krista. Podle křesťanské víry je Kristus jako beránek obětován za spásu světa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.