Velikonoce naruby, včera měla pomlázka obrácená pravidla: Koledovala děvčata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velikonoce naruby, včera měla pomlázka obrácená pravidla: Koledovala děvčata!

Julinka (2) vyrazila s děvčaty na svoji úplně první holčičí koledu.
Julinka (2) vyrazila s děvčaty na svoji úplně první holčičí koledu. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Zvyk holčičí koledy udržovaný na východě Čech si nenechaly ujít ženy a dívky v Jeníkovicích na Hradecku. Tradičně 14 dní před Velikonoční nedělí obešly obydlí, aby vyšlehaly pánskou populaci.

Na pochůzku se kolednice vypravily podobně jako při té chlapecké s pomlázkami a řehtačkami, ale také s vařečkami a podobně jako za časů prababiček i s opentlenou smrkovou větvičku zvanou líto. Na vyšlehání vyrazily i speciální holčičí říkankou. S výpraskem to ale raději nepřeháněly. „Však já vám to oplatím,“ ujišťoval totiž tvrdší návštěvnice Milan Sedláček a podobně vyhrožovali odplatou další koledovaní pánové.



Starý zvyk
Holčičí koleda je tradicí, která se drží už minimálně už na začátku 20. století a to především v oblasti Orlických hor a Podorlicka. V jiných částech Česka jej lidé vůbec neznají. Většinou dívky chodí koledovat na Smrtnou neděli. V některých obcích zvyk drží až o týden později o Květné neděli.

V Praze začaly svátky jara: Velikonoční trhy lákají davy
Hlava na hlavě! Tak to vypadá od soboty v centru metropole. Začaly totiž tradiční velikonoční trhy a střed Prahy ovládla až do 28. dubna vůně květin, sladkostí a dalších dobrot. Byla to i pastva pro oči. Tisíce lidí procházejí mezi stánky, ochutnávají rožněné vepřové, klobásy i trdelníky, popíjejí pivo a medovinu. Kdo nemá hlad, kochá se pohledem na nepřeberné množství kraslic a nasává vůni surfinií a muškátů. Organizátoři totiž letos pozměnili vizáž trhů, takže vyhlídkový most, který stojí před sochou Jana Husa na Staroměstském náměstí, zdobí kromě umělých také živé květiny. Na pódiu na Staromáku se každý den od čtyř odpoledne budou střídat pěvecké, taneční a hudební soubory. Děti si mohou vyrobit vlastní velikonoční dekoraci, namalovat vajíčka či uplést pomlázku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.