Takhle si politici dělají permanentní kampaň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Takhle si politici dělají permanentní kampaň

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO) (Jakub Poláček)

Naši milí politici! Na jednu stranu rozhodují o životech i penězích jiných a sami žijí ve světě výhod a pohádkových příjmů. Na druhou stranu nám přes sociální sítě sem tam hodí nějaký roztomilý »drobek«, aby ukázali, že jsou také lidi. Jak se k nám snaží pronikat naši vládní činitelé a jak dobře se jim to daří, zmapovalo s pomocí odborníka Aha!.

Ještě před několika lety si ústavní činitelé střežili soukromí a bylo nemyslitelné, aby sami aktivně na internet umístili fotografii ze svatby či snímek nového přírůstku do rodiny. To se ale prudce mění. Proč? Jak by řekl klasik, celé to je kampaň! „Hlavním smyslem sociálních sítí je vykreslení politika coby obyčejného člověka z masa a kostí, který řeší klasické problémy jako všichni ostatní a nerozhoduje ze »slonovinové věže« bez znalosti reality,“ vysvětlil Aha! důležitost takového počínání předseda Institutu politického marketingu Karel Komínek. A jde o víc. Někdy se dle jeho zkušeností politik snaží cíleně vyvolat sympatie. Právě na základě těch se totiž voliči rozhodují, a podle některých teorií je zajímají více než politický program.

Čau, lidi!
Komínek se podíval na dostupné profily všech našich vládních činitelů – z 15 má osobní stránky na Facebooku či Instagramu celkem 9, ostatní komunikují spíše přes stránky svých ministerstev. A za naprostého »krále« této hry označil premiéra Andreje Babiše (64, ANO), který se zejména na Facebooku chová jako kombinace státotvůrce a »strejdy od vedle«. Jeho obsáhlé statusy s oslovením „Čau, lidi...“, v nichž každou neděli informuje voliče, co vše zvládl při svém krkolomném tempu udělat, mu přitom podle kuloárních informací píše tým najatých a dobře zaplacených profíků. Ostatně: to, že jde pomocí oslovování lidí přes sociální sítě vyhrát i zdánlivě nemožný zápas, zjistily Spojené státy, kdy díky svým úderným komentářům na Twitteru oslovil většinu voličů do té doby pro mnohé nepřijatelný hromotluk Donald Trump (72). Ten teď »tweetuje« rovnou z Bílého domu.

Budují pouta
Podle Komínka ti, kteří sociální sítě nevyužívají, přicházejí o mnohé a dělají v dnešní době velikou chybu. A radí jim, ať si pořádně prohlédnou, jak to dělá Babiš. „Politici pootevíráním dveří do svého soukromí chtějí docílit vybudování lepšího vztahu mezi nimi a veřejností. Proto se na sociálních sítích objevují někdy i poměrně intimní momenty, jako třeba když rodině od Babiše zemřel pes, protože to je situace, kterou spousta lidí zná a zbytek si dokáže představit, jak to muselo být náročné. Toto pouto společného prožitku poté přispívá k budování sounáležitosti,“ vysvětluje, jak se i ze smutné události dá vymáčknout trochu toho volebního potenciálu. A jak dělat kampaň v podstatě permanentně...

Vyznejte se
Facebook
Používají ho dnes už prakticky všechny generace. Lze na něj nahrávat fotky, videa i velmi dlouhé texty, a ty pak sdílet s uživateli, které máte v okruhu přátel, případně sledujících. Ze všech sítí má největší dosah, proto je u politiků nejoblíbenější.

Instagram
Oblíbená sociální síť hlavně mladších uživatelů, kde prim hrají fotky a videa. Ač může text doprovázející snímek mít více než jednu normostranu, využívá se toho málokdy. Uživatelé se navzájem sledují.

Twitter
Úderné, krátké, rychlé. Toto jsou charakteristiky sociální sítě s ptáčkem v logu. Příspěvek může mít max. 280 znaků, původně byl limit dokonce poloviční. Maximální délka jednoho »tweetu« je tedy podobná jako u tohoto odstavce o něm.

Víc toho internetu
Jak moc je zrovna Babiš zaměřený na sociální sítě, prokázal, když během největší politické krize ministra dopravy Dana Ťoka (60, za ANO), který bojoval s kalamitou na rozkopané D1, coby svého »podřízeného« vyplísnil. A více než kvůli nezvládnuté situaci za to, že nepoužívá Twitter...

5 Profilů
Andrej Babiš (64, ANO), premiér
Miliardář z lidu
Babiš na svém facebookovém profilu, na kterém dělají jeho pilní »elfové«, hraje velmi pozitivní roli: ač je totiž druhým nejbohatším mužem v Česku s odhadovaným majetkem 75 miliard korun, rád si se svojí paní vyjde na obyčejnou procházku, trápí ho kila navíc, má rád zvířátka a tu a tam ho holt přijme v Bílém domě americký prezident...
Popisky

Jan Hamáček (40, ČSSD), ministr vnitra
Kupředu levá!
Jeho předchůdce v čele ČSSD, Bohuslava Sobotku (47), si dobírali, že je nemastný-neslaný. Dle internetového odrazu by se totéž dalo tvrdit i o Hamáčkovi, který se nechlubí volnočasovými aktivitami a místo toho pouze mapuje, s kým se sešel, co podepsal a komu pomohl. To vše v přísně levicovém módu včetně oběda v závodce!

Alena Schillerová (55, za ANO), ministryně financí
Teta z Playboye
Za Forresta Gumpa – tedy totálního všudybyla – lze na internetu označit ministryni financí. Sebenezáživnější akci ráda dokumentuje selfíčky s přítomnými, ptá se lidí, co si myslí o jejích módních volbách a naposledy vyrazila dech informací, že jí vyšel rozhovor v časopise Playboy.

Jana Maláčová (37, ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí
Lidová mamina
Žena, která bdí nad sociálními dávkami a spravedlností pro všechny, má kvůli své štědrosti ironickou přezdívku Venezuela – dle socialistického latinskoamerického státu, kde to nedopadlo úplně dobře. Na internetu ale ráda zdůrazňuje, že je především pilně pracující žena a hlavně matka!

Adam Vojtěch (32, za ANO), ministr zdravotnictví
Ponožková superstar
Pohledný, mladý a ambiciózní. Takový je ministr, kterého si po jmenování dobírali, že to jako zpěvák zkoušel v soutěži SuperStar. Politik, kterému se přezdívá »Ken« toto nemá rád, ale sociální sítě jako celebrita používat umí. Dokonce občas vyfotí, co má na talíři.

Jde to i blbě, haf!
Když to člověk neumí, ať si na to najme lidi anebo ať se na to vykašle. To v kostce radí Komínek politikům. A nutno říci, že při pohledu do minulosti by tato rada pomohla exministryni obrany Karle Šlechtové (41, za ANO, na snímku). Její konec v čele rezortu totiž šel ruku v ruce úlety na sociálních sítích. Proslavila se hlavně fotkou jejího pudla Rambohafíka, kterého »vyblejskla«, jak si hoví mezi věnci u Hrobu neznámého vojína na pražském Vítkově. A snímek sdílela v Den vítězství...

Andrej Babiš o návštěvě u prezidenta a změnách ve vládě:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.