Veverčátka velká jako oříšek: Skončila na zemi i s hnízdem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Veverčátka velká jako oříšek: Skončila na zemi i s hnízdem

Veverčí sourozenci při porovnání velikosti s vlašským ořechem.
Veverčí sourozenci při porovnání velikosti s vlašským ořechem. (Foto Záchranná stanice Pinky)

Dvě veverčí miminka velká jako vlašský ořech s váhou jedné vrchovaté lžíce mouky skončila v záchranné stanici pro veverky na Přeloučsku. Byla v hnízdě zříceném se skáceným stromem na jihu Čech.

Ve veverčím pelíšku se původně choulila tři mláďata, ale jeden ze sourozenců pád na zem nepřežil. „Zbylí dva, kluk s holčičkou, měli větší štěstí,“ uvedla provozovatelka stanice pro veverky Kateřina Soukupová, která se pro tyto letošní první veverčí nalezence stala náhradní mámou. Necelý týden stará, jen 15 gramů vážící mláďátka, která jsou ještě holá a slepá, krmí pomocí injekční stříkačky speciální náhražkou mateřského mléka každé dvě hodiny ve dne i v noci.

Přes 300 kojení

Pokud se u nalezených veveřátek neprojeví nějaký opožděný zdravotní následek z pádu hnízda, má před sebou každé sedm týdnů dokrmování. „To je více než 300 jednotlivých kojení,“ spočítala si Kateřina Soukupová. Ve věku 14 dní by se u nich měly objevovat náznaky srsti v podobě chmýří a zhruba po jednom měsíci života začnou vidět.

Víte, že...

...záchranná stanice pro veverky Pinky funguje už přes 11 let a jen za uplynulý rok přijala 85 malých veverčích nalezenců?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.