Čápovi sklaplo: Kapra »klofnul«, ale neulovil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čápovi sklaplo: Kapra »klofnul«, ale neulovil

Čáp nejprve vyhlížel večeři...
Čáp nejprve vyhlížel večeři... (Foto pro Aha! – Petra Skůpová, scom)

Zobák má jako pinzetu, ale sebevědomí na rozdávání. Čáp ze Svatopolského rybníku na Dobříšsku zkusil ulovit kapitálního kapra. Rybu o velikosti štědrovečerní večeře ale podcenil.

Jaro je v plném proudu a čápi se připravují na založení rodiny. Při takové námaze jednomu vyhládne. Čápi většinou loví žáby, myši či menší rybky. Opeřenec ze Svatopolského rybníka ale měl vyšší ambice. Nejdřív se jen tak brodil vodou, pak se vrhl po té největší kořisti, co zahlédl. Jedinečný okamžik, kdy se svým úzkým zobákem pokusil vylovit pořádného kapra, zachytila fotografka Petra Skůpová (45). „Čáp kapra v zobáku na chvíli dokonce vytáhl i z vody, ale hned mu vypadl,“ popsala fotografka marný boj opeřence o večeři.


Loví duše z vody...
S čápy je spojena řada pověr a mýtů. Nejznámější je jednoznačně ta, že nosí děti, která se traduje po celé Evropě. Její původ můžeme najít v germánské mytologii. Čáp měl být služebníkem bohyně Holdy, na jejíž pokyn lovil duše nenarozených z vody a vkládal je do těla matky.

Jak létají
Čápi nedokážou letět delší čas nad vodou. Vzdálenosti do zimovišť urazí pomocí plachtění, při kterém využívají stoupavých teplých proudů nad pevninou. Proto při tahu do Afriky nemohou překonat Středozemní moře přímo a musí zvolit buď trasu přes Gibraltar, nebo Turecko.

Víte, že...
...čápi hnízdí jednotlivě nebo ve volných koloniích v krajině s přístupem k bažinatým říčním břehům, mokřadům a zaplavovaným územím?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.