Nouzová evakuace stovek lidí vrtulníky za zuřící bouřky: Obří výletní loď mířila na útesy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nouzová evakuace stovek lidí vrtulníky za zuřící bouřky: Obří výletní loď mířila na útesy!

Výletní loď Viking Sky nechala evakuovat 1300 pasažérů
Výletní loď Viking Sky nechala evakuovat 1300 pasažérů (Profimedia.cz)

Silný vítr, vlny vysoké až osm metrů, naklánějící se paluba! K tomu rychle se blížící nebezpečné útesy a nefungující motory! Takový horor zažily o víkendu stovky cestujících na luxusní výletní lodi Viking Sky, kterou museli u norských břehů evakuovat.

Loď se stala v bouři doslova hračkou přírodního živlu. Podle příslušníka pobřežní stráže Emila Heggelunda stačilo sto metrů a Viking Sky se všemi 1373 lidmi na palubě se roztříštil o útesy. Když selhaly i lodní motory, muselo dojít na dramatickou nouzovou evakuací lidí hned čtyřmi vrtulníky. Na palubě byli zejména turisté z Británie a USA, 17 zraněných bylo hospitalizováno, tři pacienti jsou ve vážném stavu, a to včetně muže (90) a jeho manželky (70). 

Vítr a chaos

„Bála jsem se. Nikdy jsem nezažila nic tak děsivého,“ řekla norské televizi NRK Janet Jacobová, která patřila mezi první skupinu cestujících evakuovaných do nedalekého Molde. Let vrtulníkem do bezpečí se odehrával za silného vichru, který ji připomínal tornádo. Američan John Curry řekl, že obědval, když se loď začala otřásat. „Vypukl prostě chaos. Na let vrtulníkem bych raději nevzpomínal, nebylo to nic pěkného,“ dodal.

Víte, že...

...Viking Sky vyplula na dvanáctidenní plavbu 14. března z norského Bergenu, zítra měla zakotvit v britském přístavu Tilbury na Temži?

Na video se můžete podívat zde:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.