V Brně přistál Černý jestřáb | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Brně přistál Černý jestřáb

Je to jediný stroj tohoto typu v Evropě.
Je to jediný stroj tohoto typu v Evropě. (Foto Aha! – Jiří Nováček, Columbia Pictures/Black Hawks Down)

Tohle tady ještě nebylo! Na brněnské výstaviště se snesl Černý jestřáb! Legendární americký vrtulník Sikorsky UH-60A Black Hawk, u nás známý především z filmu Černý jestřáb sestřelen, bude hlavním hitem mezinárodního veletrhu zbrojní techniky Idet, který začíná zítra.

Do moravské metropole dorazil vůbec poprvé. Piloti Eddie Rodriguez a Nelson Herrera přiletěli s jediným strojem tohoto typu létajícím mimo území USA. „Nejlepší stroj, s jakým jsem kdy létal,“ křenil se Herrera, která jestřába pilotuje šest let. Parťák Rodriguez s ním zažil mise v Afghánistánu a Iráku. Stroj figuroval i při dopadení Usámy bin Ladina.


Čeští piloti vrtulník zatím neumějí řídit. „Teprve se na něj, zaučují,“ řekla Barbora Hrdá z Czechoslovak Group. Unikátní stroj, který vyvinuli Američané před padesáti lety, nyní v Evropě využívají v Košicích k tréninku českých a slovenských vojenských i civilních pilotů.


Legenda za 25 mega
Sikorsky UH-60A Black Hawk je středně těžký vrtulník dlouhý 19,76 metrů, rozpětí rotoru má 16,36 metrů, šířka jeho těla je 2,36 metru a na výšku má pět metrů. Dosahuje maximální rychlosti 290 km/h. Jeden letoun stojí 25 milionů dolarů. Používají jej armády USA, Japonska, Kolumbie a Jižní Koreje. Je užívaný ke vzdušným útokům, výsadkům a záchraně vojenských jednotek i civilů.


Vrtulník v hlavní roli
Black Hawk je hvězdou oscarového trháku Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen. Americká armáda stroj vyvinula po válce ve Vietnamu. Film líčí poslední bojovou akci americké operace Gothic Serpent 3. října 1993 v somálském Mogadišu. Při akci byl Black Hawk sestřelen, čímž se z přepadu stala záchranná operace, která si nakonec vyžádala životy 19 Američanů a asi tisíce Somálců.

Víte, že...
...návštěvníci veletrhu starší 16 let se budou moci podívat i do kokpitu vrtulníku zítra a ve čtvrtek? Vstupné na celou akci je 210 Kč. Pro menší děti s rodinami se veletrh otevře pouze v pátek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.