Pašeračka Tereza v Pakistánu: Tip, díky kterému ji dostali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pašeračka Tereza v Pakistánu: Tip, díky kterému ji dostali!

Terezu rozsudek zdrtil
Terezu rozsudek zdrtil (Profimedia.cz)

Šli najisto! Zatčení Terezy Hlůškové (22), kterou loni v lednu dopadli na pákistánském letišti s 9 kily heroinu v kufru, nebyla vůbec náhoda. Celníci, kteří ji v letištní hale v Láhauru zastavili, dostali totiž tip.

Deníku Aha! se podařilo získat plné znění rozsudku, který mladou Češku posílá za pašování drog na osm let a osm měsíců do jedné z nejtvrdších pákistánských káznic. Součástí dokumentu je i výpověď celníka Pervaiza Ahmada Qazima. Popisuje okamžiky těsně před tím, než byla Tereza odhalena.

Hodinu po půlnoci

„Kolem jedné ráno jsem dostal informace z našeho oddělení o tom, že se v rámci letu číslo EY 242 společnosti Etihaad z Láhauru do Abú Zabí bude pašovat velké množství heroinu. V tu chvíli už byli pasažéři onoho letu na celních prohlídkách,“ vypověděl Qazim jako svědek v procesu s Terezou.

Drogy nemám

Když se přesunul přímo do dějiště pozdějšího zadržení, měla Tereza už za sebou většinu z prohlídek. Bylo půl druhé ráno a pět minut a Češka, na kterou už tu čekali, právě zamířila k celnímu úředníkovi. „Zmiňovaná dívka ke mně přistoupila s cestovními doklady a hnědým kufrem. Jmenovala se Tereza Hlůšková. Zeptal jsem se, jestli má u sebe nějaký kontraband, jako třeba heroin buď někde v oblečení, nebo v kufru. Řekla, že nemá,“ popsal celník u soudu.

Těžký prázdný kufr

Úředníci následně otevřeli kufr. Byl plný běžných věcí, oblečení a podobně. Celníci všechny věci vyskládali. „Zjistil jsem, že je kufr abnormálně těžký,“ uvedl Qazim. Prázdné zavazadlo vážilo hodně přes 10 kilogramů. Quazim potom vzal nůž a cestovní tašku rozřezal a objevil bílý prášek zabalený ve fólii. Tester drog odhalil heroin.

I tohle řekla Tereza před soudem

√ Jsem oběť, hodili to na mě vlivní lidé.

√ Přijela studovat kulturu Pákistánu, těšit se z vašípohostinnosti a také studovat islám, protože to potřebuji kvůli knize, kterou píšu. 

√ Odhalený heroin nepochází v žádném případě ode mě.

Drogy za 24 milionů

Terezu Hlůškovou zadrželi celníci 10. ledna 2018 na letišti v pákistánském Láhauru. Namířeno měla do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, odkud chtěla pokračovat do Irska. V kufru měla 9 kilogramů heroinu. Cena drogy na černém trhu by byla asi asi 24 milionů korun. Soud s Češkou začal 1. března téhož roku a skončil před dvěma dny rozsudkem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.