Stovky lidí obdivovaly bílou nádheru: Na bledule stáli frontu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Stovky lidí obdivovaly bílou nádheru: Na bledule stáli frontu!

Překrásné divoké bledule.
Překrásné divoké bledule. (Foto Vysočina life and nature)

Mají víc fanoušků než průměrná česká kapela. O kom je řeč? O bledulích, které rozkvetly v údolí Chlébského potoka na Vysočině. Obdivují je každý den stovky lidí.

Bledule aktuálně zdobí většinu zahrádek, přírodních »bledulovišť« ale v Česku tolik není. V údolí Chlébského potoka rozkvétají na ploše 4,3 hektaru desetitisíce »divokých« bledulí každé jaro. Je největší u nás! Už od roku 1953 je údolí přírodní památkou. V posledních letech je ale tak populární, že na tiché rozjímání mezi bílou krásou můžete zapomenout. „Bylo tady snad víc lidí než bledulí. Každý se chce vyfotit, je to mraveniště,“ stěžoval si jeden z návštěvníků. Na místa s nejlepším pozadím pro fotku se stojí dokonce »fronta«. Trhat se přísně chráněné květiny pochopitelně nesmí.


Typicky jarní počasí
Davy lidí přilákalo hlavně krásné počasí o volných dnech. Aktuálně do Česka proudí studenější vzduch ze severozápadu, takže se mírně ochladilo. Čeká nás typicky jarní počasí. Obloha bude stále polojasná a pršet bude jen výjimečně. V horách ovšem může ještě dnes a zítra sněžit.


Jak bude?
Dnes: polojasno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Den 5 až 9 °C, na horách 0 °C.
Zítra: polojasno. Noc –5 až –1 °C, den 7 až 11 °C.
Čtvrtek: polojasno. Noc –3 až 1 °C, den 10 až 14°C.
Pátek: polojasno. Noc –1 až 3 °C, den 12 až 16 °C.
Sobota: oblačno, ojediněle přeháňky. Noc 1 až 5 °C, den 13 až 17 °C.

V Krkonoších to klouže
Na hřebenech je ledovka. Krkonošská horská služba vydala varování před zledovatělým terénem na hřebenech hor. Na až 240 centimetrů vysokých závějích se vytvořila kluzká ledová krusta. Nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Kvůli silnému větru se včera ráno nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.