Jarmila z Děčína postavila vejce na špičku a tvrdí: Trumfla jsem Kryštofa Kolumba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jarmila z Děčína postavila vejce na špičku a tvrdí: Trumfla jsem Kryštofa Kolumba!

Vejce na špičce stojí podle Jarmily Čajkovské díky „zlatému řezu“.
Vejce na špičce stojí podle Jarmily Čajkovské díky „zlatému řezu“. (Foto: AHA! - Michal Israel Volf)

Syrové vejce postavil na špičku jako první podle pověsti Kryštof Kolumbus. Slavný mořeplavec ho ovšem naťuknul. To Jarmila Čajkovská (38), matka tří dětí z Děčína, dokáže vajíčko vybalancovat na jeho vrcholu bez poškození skořápky! Ona to přisuzuje »komunikaci mezi organickými předměty«, vědci vycentrované gravitační síle.

Je to podle ní velmi jednoduché. „Najednou mi to došlo, když jsme se s přítelem přeli o to, zda lze vajíčko postavit na špičku a jestli vůbec nějakou špičku má. Jde o takzvaný zlatý řez, který se nachází v každém, přírodou vytvořeném objektu, a přes který se vejce s podkladem patrně spojí,“ popisuje svoji teorii paní Jarmila.

Podle ní může postavit vejce na špičku každý, kdo má jen trochu trpělivosti. „Stačí k tomu přírodní neopracovaný podklad, stát může na peří, v mušli i na listu,“ vyjmenovává žena a snaží se vybalancovat vejce na jednom z připravených kamenů. Po několika vteřinách soustředění dává ruce pryč a vejce skutečně stojí na svém pomyslném vrcholu. Navíc na kameni s velmi hladkým povrchem. „Inspiroval mě k tomu Nikola Tesla, který udělal podobný pokus s kovovým vejcem,“doplňuje Jarmila. Je přesvědčená, že Kryštofa Kolumba trumfla: „Já nevím, co za tím je, ale rozhodně si myslím, že jsem první, kdo to vejce postavil bez nakřápnuté skořápky.“ Odborníci ji ovšem vyvedli z omylu...

Co na to vědci?
Oslovili jsme odborníky z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, aby nám tento »zázrak« vysvětlili. „Pokud vajíčko postavíme tak, aby gravitační síla směřovala přesně k bodu (bodům) dotyku vajíčka s podložkou, pak není důvod, aby vajíčko spadlo,“ vysvětlil Aha! doktor přírodních věd Martin Ledinský. Zkusil postavit vejce i na hrot diamantové tužky. „Stačí snížit těžiště vajíčka například přilepením dvou lžic pod jeho vlastní špičku a vytvořit stabilní systém. Takto bude vajíčko stát na jakémkoli předmětu, třeba na špičce jehly,“ doplnil akademik.

Víte, že...
...postavit vajíčko na špičku lze i tak, že ho prsty na pevné podložce roztočíme? Točí se na špičce tak dlouho, dokud se jeho rotační energie nepřemění v důsledku tření ve vnitřní energii vajíčka i podložky. Další variantou je pod vajíčko nasypat trochu soli. Vejce se opře o její krystaly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.