Jízda v protisměru na dálnici: Stovky případů ročně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jízda v protisměru na dálnici: Stovky případů ročně

Důchodce (†83), který způsobil srážku na dálnici D5 u Rokycan, včera zemřel v nemocnici. Druhý řidič je vážně zraněn.
Důchodce (†83), který způsobil srážku na dálnici D5 u Rokycan, včera zemřel v nemocnici. Druhý řidič je vážně zraněn. (Foto Aktu.cz, Týdeník Policie, HZS, ara)

Už zase! Neuplynul ani den a další šofér se po české dálnici řítil v protisměru. Žena (71) za volantem škodovky ohrožovala včera ráno řidiče i sebe na D10 u Mladé Boleslavi. V protisměru se na českých silnicích ocitne 300 řidičů ročně.

Řidiči jedoucí ve směru z Prahy na Turnov spatřili auto proti sobě krátce před sedmou hodinou ráno, zhruba na 38. kilometru dálnice. Okamžitě brali do rukou mobily a volali na linku 158. „Přijali jsme desítky telefonátů,“ konstatoval policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

 

Ochromila provoz
Mezitím se provoz na dálnici v inkriminovaném úseku zastavil a rázem se vytvořila šest kilometrů dlouhá kolona. Strážcům zákona se podařilo ženu ve Škodě Felicii combi dostihnout po sedmi kilometrech její zběsilé jízdy. Krátce nato zjistili, že zmatená řidička cestou způsobila dvě dopravní nehody. Kolize se ale naštěstí obešly bez zranění. Auto skončilo u krajnice s nabouraným blatníkem, nárazníkem a rozbitým předním světlem. „Případ vyšetřujeme pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti,“ potvrdila policistka Eva Hašlová.


Srážku nepřežil
Stalo se to přibližně osmnáct hodin poté, co popletený řidič (†83) vjel do protisměru dálnice D5 poblíž Rokycan a srazil se s protijedoucím vozem. On i druhý šofér skončili s vážnými zraněními ve Fakultní nemocnici v Plzni. Viník nehody včera v nemocnici zemřel.

Jste v protisměru?

Rozsviťte světla a zalarmujte policii
Pokud se podobná událost stane, měl by řidič, který se ocitl v protisměru, ihned reagovat. „Okamžitě se musí pro protijedoucí řidiče »zviditelnit «, tedy rozsvítit dálková světla a zapnout blikačky. Musí zajet tam, kde hrozí nejmenší riziko možného vzájemného střetu, optimálně na krajnici, vyrozumět policii a vyčkat na její příjezd nejlépe mimo dálnici,“ radí dopravní expert Roman Budský.

Slepá víra v navigaci
V protisměru na českých silnicích se ročně ocitne přibližně 300 řidičů. Příčinou může být nepozornost, únava, návykové látky či zdravotní indispozice. „Vliv může mít i dopravní značení nebo slepá víra v navigaci. Někteří řidiči mohou takto po dálnici jet i úmyslně, například proto, že minuli výjezd, ujíždějí před policií,“ vysvětluje Roman Budský. Roli může hrát i »ten správný adrenalin« či sebevražedné úmysly

Víte, že…
… pokud nedojde k nehodě, vyfasuje chybující řidič pokutu 5 až 10 tisíc korun, zákaz řízení na 6 až 12 měsíců a přijde o sedm trestných bodů? Pokud viník někoho usmrtí, hrozí mu vězení až na 10 let.

Co pomůže?
Snížení počtu řidičů v protisměru pomůže kvalitní dopravní značení v rizikových místech. „Značky musí být velké, viditelné i za snížené viditelnosti. V noci, ale i za mlhy, hustého deště či sněžení,“ popisuje expert Roman Budský.

Sedm aut v sobě
V opačném směru dálnice D10 se včera ráno srazilo sedm aut. Do akce museli policisté, hasiči i záchranáři. Ti do nemocnice transportovali muže, který si stěžoval na zdravotní problémy.

Zabil muže v dodávce
28. září 2018, Písková Lhota
Vnuk známého provozovatele matějské pouti Václava Kočky (78) Jan Kočka (†28) v terénním mercedesu najel u Pískové Lhoty na Nymbursku do protisměru dálnice D11. V plné rychlosti se čelně srazil s dodávkou. On i její řidič (†28) byli na místě mrtví.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.