Uspali slonici Kalu v zoo Ústí nad Labem: Spadla a nedokázala vstát | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Uspali slonici Kalu v zoo Ústí nad Labem: Spadla a nedokázala vstát

Končetinám Kaly museli ošetřovatelé věnovat zvýšenou pozornost. Na přední noze je vidět prasklé nehtové lůžko.
Končetinám Kaly museli ošetřovatelé věnovat zvýšenou pozornost. Na přední noze je vidět prasklé nehtové lůžko. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Zoo Ústí nad Labem)

Nejoblíbenější zvíře a symbol zoologické zahrady v Ústí nad Labem už není. Ošetřovatelé museli utratit slonici Kalu (†34). Upadla a nedokázala se kvůli zdravotním problémům postavit na nohy.

„V pondělí 4. února 2019 v odpoledních hodinách musela být provedena eutanazie samice slona indického,“ řekla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Kala trpěla onemocněním kloubů, záněty nehtového lůžka v končetinách. Za poslední půlrok musela podstoupit dvě operace, při nichž jí byl masivní zánět odstraněn. „Kala v posledních týdnech několikrát upadla tak, že se nemohla sama postavit na nohy, což se stalo i v pondělí ve výběhu,“ doplnila Vrabcová. Bylo proto rozhodnuto její utrpení ukončit.

Týrali ji ve Vietnamu

Kala přišla do ústecké zoo v roce 1985 ve věku zhruba jednoho roku. Už tehdy měla poškozené a deformované přední nohy z nevhodného uvazování.

Co bude s kamarádkou Delhi?

Po smrti slonice zůstává v zoo ještě její parťačka, slonice Delhi. Ošetřovatelé teď vyčkávají, jak bude na ztrátu reagovat. Podle Přemysla Rabase, ředitele Safari Parku ve Dvoře Králové, kde mají s chovem slonů bohaté zkušenosti, by mohla osamělá slonice strádat: „Sloni jsou velmi společenská a inteligentní zvířata a můžou reagovat podobně jako člověk na ztrátu partnera nebo kamaráda.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.