Proč vás bolí záda? Některé příčiny by vás ve snu nenapadly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Proč vás bolí záda? Některé příčiny by vás ve snu nenapadly

 (Archiv)

Věk v tomto případě nerozhoduje, trpí všichni napříč generacemi. Není nic výjimečného, když se třicátník zvedá z postele a bolí ho přitom záda. Jaké jsou příčiny potíží, s nimiž se možná potýkáte i vy? O mnohých jste asi už slyšeli: Většina z nás špatně sedí, má nevhodnou matraci či těžce fyzicky pracuje. Ale věděli jste třeba, že za potížemi se zády může být i sezení s nohou přes nohu nebo špatná podprsenka?

Nejčastějšími příčinami bolestí zad, které trápí velkou část populace, jsou špatné návyky. Špatně sedíme, špatně stojíme, málo se hýbeme, nemáme správnou matraci ani pracovní židli. To ale už díky osvětě mnozí z nás vědí, záleží pak na každém z nás, jak s těmito informacemi naložíme a co pro svá záda uděláme. O některých příčinách bolestí zad se ale mluví méně, a je tak složitější je odhalit a odstranit.

JAK KOUKÁTE NA TELKU

Kolik času trávíte u televize? Čím delší je, tím spíše se zamyslete nad tím, v jaké poloze čas před obrazovkou trávíte. Měli byste se v podstatě chovat jako při práci v kanceláři. Tedy kromě pravidelných přestávek a změn pozice, které zabrání přetěžování svalových skupin, dbejte také v tomto případě na určitá pravidla zdravého sezení. Sedíte-li vzpřímeně, záda by měla mít ideálně pevnou oporu. Pohovka je v tuto chvíli důležitý partner. Pro ty, kteří mají potíže s pohybem, jsou vhodné vyšší sedačky s menší hloubkou. Nepodceňujte ani dostatečnou výšku opěrek, aby sloužily jako vhodná opora.

SEDĚT JAKO DÁMA?

Málo známou příčinou je rozšířené sezení s nohou přes nohu. Mnozí tak sedávají nejen ve společnosti či třeba při pracovním jednání, ale ruku na srdce – nemáte nohy přes sebe, i když sedíte u pracovního stolu, u televize či v křesle? Proč to není dobré? „V důsledku nerovnoměrného zatěžování jedné ze stran těla dochází ke vzniku svalových dysbalancí a změnám v kloubech dolních končetin, které se mohou přenášet do dalších částí těla, především k páteři. V důsledku toho může vzniknout nevyváženost celého pohybového systému včetně páteře,“ říká primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí a pražské Infinity Clinic MUDr. Michaela Tomanová.

ŠPATNÁ PODPRSENKA

Ženy mohou mít problémy s bolestí páteře nebo ramen kvůli špatně zvolené podprsence, týká se to zejména žen s větším poprsím. Jeho váhu by neměla držet pouze ramínka podprsenky, ale z větší částí její spodní část. Ramínka pak musejí být dost široká, aby se tlak na ramenou částečně rozložil.

PROKLATÉ MODERNÍ TECHNOLOGIE

Stejně jako bolest hlavy i bolest zad a krční páteře často způsobuje práce na počítačích či noteboocích, což je obecně známo. Ale rizikové je také používání tabletů a mobilních telefonů! Důvodem je dlouhá doba strávená ve špatném, nefyziologickém postavení těla, s níž se zvětšuje jeho nerovnováha a přetížení. „Tablet a dnes často i chytrý telefon běžně používáme tak, že ho máme položený na nohou, v klíně nebo ho držíme v rukou. V této poloze dochází k velkému předklonu a předsunutí krční páteře a hlavy. To způsobuje napětí a přetížení jak krčních, tak ramenních svalů a vzniká bolest. V důsledku toho se mohou postupně rozvíjet i degenerativní změny na páteři. Máme i pacienty ve věku okolo 20 let, kteří mají například počínající změny na ploténkách,“ konstatuje lékařka. Podle ní je opět důležité využívat dynamické změny polohy a úlevové polohy, při kterých se svaly protáhnou a zrelaxují. Vhodné je pak mít hlavu v menším předklonu a nedívat se do tabletu či telefonu dolů, ale co nejvíce před sebe.

NEJČASTĚJŠÍ SPOUŠTĚČE

* vadné držení těla

* špatné sezení

* dlouhodobé stání či práce v předklonu

* nedostatek pohybu

* nadváha

* špatná manipulace s těžkými břemeny

* nevhodná matrace

* nevhodná obuv

* stres

JAK DLOUHO TRPĚT

Pokud se bolesti zad dlouhodobě nezlepšují ani po běžně dostupných opatřeních, vyhledejte pomoc lékaře.

Jak vybírat matraci?

Radí RENATA KOLÍNSKÁ  ze společnosti Pamax s. r. o.

„Největší chyba při koupi matrace je nedostatek času při jejím vybírání, a to i přesto, že na ní strávíme třetinu života. Matraci ve studiu důkladně vyzkoušejte, alespoň deset minut na ní poležte. Vaše páteř musí být při spaní na zádech i na boku v optimální poloze. Otestujte proto matraci společně s vhodným polštářem. Při ležení na boku nesmíte cítit tlak na ramena, kyčle a při ležení na zádech musíte mít vyplněný bederní prostor. Správně zvolený by měl být i potah matrace. Důležité není jen to, zda je snímatelný, ale především bychom se měli zajímat o jeho složení a použité materiály. Mezi špičku na trhu patří potahy z přírodních materiálů, jako jsou organická bavlna, len, bambus, nebo potahy z technologicky vyspělých látek s dobrými termoregulačními a akumulačními vlastnostmi. A pozor! S výběrem ideální matrace pro kvalitní spánek souvisí i výběr vhodného podkladu, tedy roštu.“ 

PROBLÉM MODERNÍ DOBY

* Bolestmi zad v průběhu života trpí až 80 % dospělých Čechů

* V ČR jsou bolesti zad důvodem každé páté pracovní neschopnosti

* Až 72 % pacientů řeší tyto problémy léky proti bolesti

OHROŽENÉ PROFESE

I když oficiálně je takových uznaných případů zanedbatelné minimum, u některých profesí je bolest zad prakticky nemocí z povolání, přesněji řečeno ti, kteří toto povolání vykonávají, jsou jí ohrožení více než jiní.

Kvůli časté a mnohdy nesprávné manipulaci s těžkými předměty či břemeny jsou ohroženi nejen dělníci, kopáči nebo třeba dřevorubci, ale také např. zdravotní sestry, které manipulují s často nepohyblivými pacienty. Dlouhodobé stání či práce v nepřirozené poloze bývá překvapivě příčinou potíží např. u chirurgů – někdy stojí hodiny nad pacientem, aniž by měli šanci se významně protáhnout, nebo u zubařů – ti se zase nad pacientem naklánějí z jedné strany a většinu dne tak zatěžují tělo nerovnoměrně.

Rizikové je samozřejmě sedavé zaměstnání, bolestmi zad tak trpí více úředníci, grafici, IT specialisté, ale třeba také profesionální řidiči…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.