Hradní kancléř Mynář: Už nechci prověrku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hradní kancléř Mynář: Už nechci prověrku!

Kancléř Vratislav Mynář
Kancléř Vratislav Mynář  (Blesk:Karel Janeček)

Šestiletý boj kancléře Vratislava Mynáře (51) ohledně jeho bezpečnostní prověrky je u konce. Stáhl žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), která mu osvědčení odmítla udělit. Podle Mynáře by prý soud nebyl nestranný.

Kancléř má totiž za to, že někteří soudci pražského městského soudu nejsou nezávislí. Konkrétně se jedná o soudce Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Ti jsou dle Hradu spojení s lidmi, kteří proti kancléřovi v minulosti vystupovali. Mynář je zároveň ve sporu s exšéfem Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefem Baxou (59), který tvrdí, že se jej kancléř snažil ovlivňovat – Hrad to odmítá. Právě NSS by ale rozhodoval v další instanci o prověrce, což prý Mynář vnímá jako problém.

Bez prověrky ne

Kancléřova prověrka se přetřásá už od nástupu Miloše Zemana (74) do prezidentského úřadu v roce 2013. Hlava státu tehdy prohlásila, že pokud Mynář prověrku na stupeň přísně tajné nedostane, ve funkci skončí. To ale už neplatí. „Příběh bezpečnostní prověrky považujeme za uzavřený,“ řekl včera mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Vratislav Mynář zůstává a zůstane ve funkci,“ dodal. Mynář má jen prověrku na nejnižší stupeň »vyhrazené«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.