Rádce Aha!: Jak bojovat se stařeckými skvrnami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rádce Aha!: Jak bojovat se stařeckými skvrnami

Ilustrační foto
Ilustrační foto (archiv firem)

Objevují se vám na kůži hnědé stařecké skvrny? Rádi byste se jich zbavili? Aha! vám poradí, jak jim částečně předcházet a jak je trochu zakamuflovat.

Věk nezastavíš

Stařecké skvrny jsou součástí procesu stárnutí. Na kůži se objeví skutečně téměř každému po 50. roce života. Pokud jste se často opalovali, mohlo dojít v některých místech k nahromadění hnědého pigmentu a vznikla stařecká skvrna. Objevují sena místech, která se před UV zářením obtížně chrání – nejvíc tedy na obličeji a rukou. 

Jak na stařecké skvrny

1. Zamaskovat make-upem

Pokud nemáte skvrn mnoho, můžete je překrýt make-upem nebo tónovacím krémem a zapudrovat. Na trhujsou i kosmetické zesvětlovací krémy a peelingy, které pigment více či méně potlačí. 

2. Laser či světlo

Skvrny si můžete nechat odstranit u dermatologa třeba laserem. Ovšem tuto metodu si budete muset zaplatit, protože jde o kosmetickou úpravu. Cena závisí na množství a velikosti skvrn a pohybuje se tak od 2 do 5 tisíc. Ve specializovaných salonech se tyto defekty odstraňují intenzivním pulzním světlem. Cena je asi poloviční. Odstraňuje je i mikrodermabraze, jejíž cena se pohybuje podle plochy od 300 do 3000 korun.

3. Babské recepty

Vyzkoušejte levnější variantu a inspirujte se babskými radami:

• Bělící účinky na stařecké skvrny má například citron a neředěný jablečný ocet. Naneste jej na skvrnu, nechte 15 minut působit a smyjte. Aplikujte 2x denně dva měsíce.

• Vatovým tamponem naneste podmáslí smíchané s pár kapkami rajčatové šťávy a nechte 10 minut působit. Kůže by se měla po čase odlupovat.

• Odlomte z aloe vera list a jeho šťávou potřete postižené místo. Nesmývejte asi 30 minut. Opakujte 2x denně, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.

• Vyrobte si cibulovou masku. Cibuli nakrájejte na kousíčky a rozmělněte na kaši, ke které přilijeme ocet tak, aby z této směsi vznikl krém. Nanášejte 2x denně po dobu 15 minut. Výsledek se nedostaví hned, ale až tak po třech měsících.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.