Svědek únosu syna slovenského prezidenta Kováče: Unesen v Mali! Věděl příliš a chtěl vypovídat... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Svědek únosu syna slovenského prezidenta Kováče: Unesen v Mali! Věděl příliš a chtěl vypovídat...

Michal Kováč
Michal Kováč (Youtube)

Byl spojovaný s únosem syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče (†86), teď ho samotného unesli. Ľuboš Kosík, někdejší  příslušník slovenské zpravodajské služby SIS, ze záhadně ztratil své soukromé rezidence v Mali.

Podle francouzské agentury AFP Kosík v africké zemi pobýval od roku 2016, z rodného Slovenska uprchl těsně předtím, než ho soud odsoudil ke 14 letům vězení a pokutě v přepočtu 2,56 milionu korun kvůli falšování směnek. „Byl unesen minulé úterý skupinou ozbrojenců z jeho domu v Bamaku,“ informoval jeho malijský advokát Youssouf Keita.
O původu a motivech únosců nejsou žádné informace. Na Slovensku se však hojně spekuluje, že Kosík mohl být násilně vrácen domů na základě nějaké tajné mezivládní dohody. Advokát Keita každopádně kvůli únosu klienta podal v Mali trestní oznámení.

Chtěl »zpívat«

Kosík strávil dva roky v malijském vězení na základě mezinárodního zatykače vydaného Slovenskem, které se stále dožaduje jeho vyhoštění zpět do vlasti, Mali ale vydání odmítalo. V listopadu loňského roku byl dokonce propuštěn na svobodu. „Od té doby jsme s ním neměli co do činění,“ prohlásil podle AFP zdroj z prostředí malijských soudů.
Kosík dlouhodobě tvrdil, že je ochoten svědčit o únosu Kováče mladšího i o dalších kauzách bývalých příslušníků SIS. Od slovenského státu však za to žádal bezpečnostní záruky.

Šéfy akce »přikryl« Mečiar

Kosík v prosinci 2017 v rozhovoru s deníkem SME mimo jiné potvrdil, že byl členem pětičlenného komanda, které na rozkaz bývalého ředitele SIS Ivana Lexy uneslo v roce 1995 Michala Kováče mladšího do Rakouska. Celou kauzu v roce 1998 »přikryla« kontroverzní amnestie Vladimíra Mečiara (76), tu však slovenský parlament předloni zrušil. Kosík rovněž tvrdí, že má informace o popravě Róberta Remiáše (výbuch bomby v autě) a plánu zavraždit i korunního svědka únosu Oskara Fegyverese.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.