Mrtví andílci nemají pomníček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mrtví andílci nemají pomníček!

Věnec, který zdobil o Vánocích domácnost matky dětí. Vyrobila si ho sama.
Věnec, který zdobil o Vánocích domácnost matky dětí. Vyrobila si ho sama. (Foto pro Aha! – Marie Malešická)

Děti (†1, †4 a †9) loni v březnu uhořely v ohnivém pekle. Ve čtyři ráno v jejich pokoji vypukl požár a dětem nikdo nestihl pomoci. Hrob tří malých andílků je po skoro roce stále bez pomníku. 

Jejich máma tehdy utekla před ohněm s babičkou dětí a jejím přítelem. Až venku zjistili, že dětem se před plameny uniknout nepodařilo. Na jejich záchranu už ale bylo pozdě.


Zhroutila se
Na matku ztráta dětí tvrdě dolehla. „Zkolabovala, za měsíc zhubla 17 kilo, nedokázala jíst a lidé jí nadávali. Dodnes trpí závažnými psychickými problémy, do práce nedokáže chodit,“ uvedla její přítelkyně. Psychologové nešťastné matce radí, aby měla alespoň jedno další dítě. „Ona se toho ale bojí. Všechny tři její děti si byly velmi podobné. Má obavu, že kdyby se jim to další dítě podobalo, neunesla by to,“ vysvětlila přítelkyně.

Ve tvaru srdce
Matka by si přála dětem postavit pomníček ve tvaru srdce s omotanou růží kolem stříbrného kříže, ve kterém by byly fotografie dětí. Na to však nemá peníze. Na pomoc rodině uspořádala sbírku znojemská charita, v níž se vybralo 160 tisíc korun, dalších 50 tisíc poskytla obec a 30 tisíc sociálka. Všechny peníze ale padly na opravy domu a jeho základní vybavení. „Měli jsme za to, že jí pomníček zaplatí nějaký sponzor. Pokud nás matka osloví, pokusíme se jí pomoci,“ přislíbil ředitel znojemské charity Evžen Adámek.

Závada na přímotopu
Tragický požár vypukl v malé obci na Znojemsku loni v noci z 11. na 12. března. Policie definitivně toto pondělí definitivně potvrdila, že za požár mohl vadný přímotop v pokoji dětí. „Prověřovali jsme všechny okolnosti, jak k požáru mohlo dojít, a zavinění konkrétní osoby jsme vyloučili. Šlo o nešťastnou náhodu, nikdo nebyl obviněn,“ řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. V domě teď bydlí babička a dědeček zesnulých dětí. Matka v něm už prý žít nedokáže.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.