Mapují zapomenutou historii a… Kouzlo dřevěných hraček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mapují zapomenutou historii a… Kouzlo dřevěných hraček

Houpací kuřátka
Houpací kuřátka (Foto Oblastní muzeum a galerie Most)

Máte na půdě staré dřevěné hračky a už si s nimi dávno nikdo nehraje? Nabídněte je mosteckému muzeu. Tamní badatelé se snaží zmapovat poválečnou historii výroby hraček v Krušných horách. 

Dřevěná zvířata, tahací auta i modely domů a různé figury jsou zatím ve sbírkách Oblastního muzea a galerie v Mostě. Historikové ale hledají další hračky z poválečné doby, které vyráběli hračkáři v Krušných horách. „V současné době probíhá důkladný badatelský průzkum, jsou dohledávány dobové předměty a dokumentace, hledají se pamětníci, prozkoumávají se archivy,“ řekl Aha! ředitel muzea Michal Soukup.

Muzeum chce s podporou německého města Olbernhau vytvořit kompletní přehled česko-saského tradičního řemesla. „Výzkum k hračkářské výrobě na české straně téměř chybí. K historii podniků VERO a DEHOR se nepodařilo dohledat žádné prameny. Úkolem tohoto projektu je zaplnit tyto mezery na obou stranách hranice,“ doplnil ředitel. 

Máte je doma?
Pamětníci i majitelé poválečných dřevěných hraček můžou přispět informacemi historikům na e-mail: michal.soukup@muzeum-most.cz, nebo zavolat na: 728 736 457



Přečtěte si
koliaska
22. 1. 2022 • 17:57

Super článek. Já jsem třeba hrozně ráda, že se dřevěné hračky zase po takové době vrátily. Sama jsem je jako malá milovala a myslím si, že i dnešní děti přijdou na chuť jejich kouzlu. Sama se teď chystám koupit právě nějaké dřevěné hračky své vnučce. Dívala jsem se například na dřevěné kostky, které mají tady - http­s://ww­w.re­ady4­kids­.cz/dr­evene-kostky/ Ty se mi hodně líbí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.