První směna sfárala do výbuchem postiženého dolu. Horníci měli obavy: Nevíme dne ani hodiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

První směna sfárala do výbuchem postiženého dolu. Horníci měli obavy: Nevíme dne ani hodiny!

Ivo Čelechovský, mluvčí OKD
Ivo Čelechovský, mluvčí OKD (Foto Blesk - Karel Janeček)

Fáráme a nevíme, jestli vylezeme… Taková tragédie se může stát prakticky kdykoli - nevíme dne ani hodiny.Tak komentovali svůj včerejší nástup do práce po týdenní odstávce havíři na dole ČSM ve Stonavě. Výbuch metanu tady minulý čtvrtek zabil 13 z nich.

Na ranní směnu včera nastoupilo 370 zaměstnanců, doprovázely je občas viditelné obavy i nervozita. Někteří prý uvažují i o změně zaměstnání. Mnozí před vstupem do závodu zapálili svým zesnulým kolegům svíčku u polsky psaného plakátu: „Svatá Barboro, postarej se o ně“.

Utěsňuje se

Provoz se tak na černouhelném dole vrací k normálu. Výbuchem poškozená část ovšem stále zůstává uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi, jež se právě dotěsňují „Jedná se o prostor o velikosti 500 na 500 metrů,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. V podzemí dolu pokračují práce na likvidaci havárie a provádí se měření koncentrací plynů ze zavedených sond. Kdy bude postižená oblast 29. sloje opět zprovozněna, si teď nikdo netroufá odhadnout.

Sešlo se 3,5 milionu

Pomoci rodinám obětí se snaží i neziskové organizace. Krátce po neštěstí byly vytvořeny dva účty, kam lidé mohou posílat peníze. Zatím se vybralo více než 3,5 milionu. Další koruny postupně naskakují. Finance se rozdělí mezi rodiny obětí. Doly by podle svého mluvčího v těchto dnech měly vyplatit prvním dvěma zaměstnancům sociální výpomoc.Několikasettisícové odškodné rodinám zemřelých havířů se začne vyplácet na počátku nového roku.

Víte že

V nemocnici leží dva zranění horníci. Jeden má hluboké popáleniny, ale náznaky zlepšení se projevují. Druhý je ve stabilizovaném stavu.

Horníci dnes poprvé po tragédii sfárali: Jejich 9 mrtvých kolegů stále zůstává pod zemí

Přečtěte si
kozinozka
28. 12. 2018 • 14:31

ach, ty peníze.... ty dokáží postavit rozum na hlavu.. Šup, a jsme zpět ve středověku, že ? ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.