800 mužů sfárá do dolu smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

800 mužů sfárá do dolu smrti

Mše svatá za uhořelé horníky na Štědrý den ve Stonavě.
Mše svatá za uhořelé horníky na Štědrý den ve Stonavě. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Osm set horníků dnes, týden po výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě, opět sfárá. Provázet je bude vzpomínka na 13 parťáků, kteří tu přišli o život. Těla deseti v šachtě stále leží.

Není to dobrý pocit. Horníci musejí pracovat nedaleko místa, kde se nacházejí jejich mrtví kolegové. Záchranáři je dosud nemohli vyprostit kvůli přetrvávající vysoké koncentraci výbušného plynu. „V průběhu několika týdnů zde budou prováděna pouze kontrolní měření koncentrací plynů ze zavedených sond,“ uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Část dolu zůstane nadále utěsněna speciálními hrázemi, které brání přístupu kyslíku a dalšímu hoření.

Horníci ve Stonavě při vánoční půlnoční mši vzpomenuli na zesnulé kolegy a na jejich rodiny.

Bojují o život

Důlní neštěstí přežilo 10 horníků. Tři skončili v nemocnici. Dva stále bojují o život. Jeden s hlubokými popáleninami na polovině těla je v kritickém stavu.

Mše svatá za uhořelé horníky na Štědrý den ve Stonavě.

Bojují o životDůlní neštěstí přežilo 10 horníků. Tři skončili v nemocnici. Dva stále bojují o život. Jeden s hlubokými popáleninami na polovině těla je v kritickém stavu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.