Tragédie 13 havířů v Karviné: Hornické rodiny obchází strach | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tragédie 13 havířů v Karviné: Hornické rodiny obchází strach

Při výbuchu v dole na Karvinsku zemřelo několik horníků
Při výbuchu v dole na Karvinsku zemřelo několik horníků (Reuters)

V karvinském dole zemřelo 13 lidí. Stejný je počet rodin, které přišly o své blízké. Výbuch v Dole ČSM za sebou nechal slzy, bolest a strach. Z toho, že se něco takového znovu zopakuje.

Jen pět dnů před Vánocemi vyhasl život 13 havířů. Zůstali po nich děti, partnerky, rodiče. Město ochromil smutek. Karviná zrušila veškerý sváteční program na Masarykově náměstí, oslavy příchodu nového roku mají proběhnout bez petard.

Lidé za mrtvé horníky zapalují svíčky. Nejen na veřejných místech, ale i doma. Často je k vidění i na znamení smutku obrácený hornický znak se zkříženými perlíky. „Pokaždé, když se něco takového stane, vážím si toho, že se manžel z práce vždy vrací,“ řekla Aha! manželka jednoho z karvinských horníků. „Tváříme se, jak tvrdí jsme. Bojíme se ale všichni, naši chlapi i my,“ uvedla. Rodiny horníků podle ní drží při sobě. „Naši muži polovinu života tráví pod zemí. Každý den nevíte, jestli se vám manžel nebo syn vrátí. Tak tady žijeme už generace. Máme ale jeden druhého,“ dodala nešťastná žena.

Celý článek najdete v tištěném Aha!

Na dole ČMS ve Stonavě na Karvinsku vybouchl 20. prosince metan, 13 horníků zemřelo




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.