Nakoupili levně, ale experti varují: Čínské mobily nás mohou šmírovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nakoupili levně, ale experti varují: Čínské mobily nás mohou šmírovat!

Používá je ministerstvo obrany i čeští operátoři. Podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) ale telefony představují hrozbu. Údaje z přístrojů čínské firmy Huawei se prý mohou dostat k čínské vládě!

„Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech součinnost při zpravodajských aktivitách. Pouštět je do systémů klíčových pro chod státu může představovat hrozbu,“ uvedl ředitel NÚKIB Dušan Navrátil. Úřad varoval před hardwarem i softwarem firem Huawei a ZTE. Ty lze přitom najít i na Pražském hradě, ministerstvu obrany a v dalších institucích. Datové centrum si od nich chtěl nechat zbudovat i ČEZ.

Vypínání na dálku?

Riziko je podle odborníků u velkých zakázek, technologie Huawei prý používají i čeští mobilní operátoři. „Pokud výrobce vloží do systému nějakou zranitelnost, může s ním udělat cokoliv. Odposlouchávat nebo jej i vypnout,“ řekl Aha! IT odborník Michal Valášek. Huawei obvinění popírá s tím, že pro něj nejsou důkazy. Firmy a úřady se tak musí rozhodnout, zda je přednější cena či bezpečnost. NÚKIB se chystá v lednu pro úřady vydat metodický pokyn, aby věděly, jak postupovat.

Občané nejsou zajímaví

Běžní uživatelé se o své soukromí podle odborníků příliš obávat nemusí. „Nejsou dostatečně zajímavým terčem,“ vysvětlil IT expert Michal Valášek.

Musí pryč!

Mobilů Huawei se po varování má zbavit Úřad vlády či ministerstvo průmyslu a obchodu. Dříve je nechala vyměnit u své ochranky i bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). Další instituce čekají na závazné pokyny.

Jinde je zakázali

Huawei je druhý největší prodejce mobilů na světě. Kvůli bezpečnostní hrozbě už zakázali či omezili jejich používání státním institucím v USA, Austrálii, Japonsku či na Novém Zélandu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.