Speciál Aha! Svátky na šumavské vesnici: Sušenky ze Šumavy a další dobroty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Speciál Aha! Svátky na šumavské vesnici: Sušenky ze Šumavy a další dobroty

Sušenky ze Šumavy
Sušenky ze Šumavy (Foto Tradiční svátky a recepty ze šumavské vesnice, nakladatelství Dona )

Jihočeský kraj nebyl nikdy bohatý a život v něm býval těžký. Proto i jídlo bylo skromné. Lucie Kohoutová, autorka dvou kuchařek Recepty ze šumavské vesnice a Tradiční svátky a recepty ze šumavské vesnice, do svých publikací posbírala historické recepty z tohoto kraje. Jde o recepty prověřené časem, které se předávaly z generace na generaci.

Kapr podle vorařů

Potřebujete: 6 porcí kapra, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 5 syrových nastrouhaných brambor, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžíci majoránky, 1 dl mléka, olej nebo máslo na smažení, sůl, pepř.

Postup: Strouhané brambory lehce vymačkáme a promícháme s vejci, utřeným česnekem, moukou, mlékem, majoránkou, solí a pepřem. V těstíčku namáčíme osolené kousky kapra, které jsme poprášili hladkou moukou. Smažíme v rozpáleném oleji a podáváme nejlépe horké.

Kapr podle vorařů

Skořicové cukroví

Potřebujete: 3 vejce, 300 g hladké mouky, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku skořice, 250 g mletých mandlí, 100 g másla.

Postup: Vejce vyšleháme spolu s cukrem, přisypeme ostatní suroviny a pomocí másla vypracujeme těsto. Vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 °C asi šest minut. Můžeme potírat bílkovou polevou.

Skořicové cukroví

Sušenky ze Šumavy

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 100 g mletých oříšků, 200 g másla, 150 g cukru, 1 lžičku skořice, 1 vejce, podle potřeby 3 – 4 lžíce mléka, 1 lžičku prášku do pečiva.

Postup: Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva, oříšky, skořici a promícháme. Přidáme rozdrobené máslo, vejce a podle potřeby mléko. Zaděláme tužší těsto, které vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme při 190 °C asi 10 minut. Horké cukrujeme a uchováváme v plechové krabičce.

*Recepty na této stránce poskytla Lucie Kohoutová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.