Rostislav (54) z Uherského Brodu. Za 35 let 5000 dialýz: Proč nedostane novou ledvinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rostislav (54) z Uherského Brodu. Za 35 let 5000 dialýz: Proč nedostane novou ledvinu

Rostislav Juřička je velký bojovník.
Rostislav Juřička je velký bojovník. (Foto Aha! – Slávka Červená a Jana Gogová)

Nedobrovolným českým rekordmanem se stal Rostislav Juřička (54) z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku. Již 35 let podstupuje dialýzu, protože jeho ledviny nadobro selhaly. Očistnou kúru prodělal již více než 5000krát!

Rostislav patří k nejdéle dialyzovaným pacientům v Česku bez transplantace ledvin. Po desetiletém »startu« ve Zlíně jezdí třikrát týdne celé čtvrtstoletí do nemocnice v Uherském Hradišti. „Sestřičky znám coby dívenky, a dnes jsou to mámy odrostlých dětí. Jsme jako rodina, mám tu i své lůžko,“ usmíval se. Ve špitálu poznal i manželku Danu (54). „Léčila se tu a podstoupila transplantaci ledviny,“ přiblížil. Spolu jsou již 25 let.

Kolaps při písemce

Tělo mu poprvé vypovědělo službu při maturitě. Právě začal psát písemku, když ho silně rozbolela hlava. „Bylo to k nevydržení. Prodělal jsem zánět dutin. Prochladl jsem na masopustu. Následná léčba způsobila kolaps slinivky a ledvin,“ vzpomněl. Po maturitě začal v Brně studovat ČVUT, ale musel skončit. Dojíždění pro něj bylo příliš únavné.

Další rána osudu

Když se jeho stav začal zlepšovat a byla naděje na transplantaci, přišla další krutá diagnóza. Rakovina mízních uzlin. Prodělal 45 ozařování a deset cyklů chemoterapie. Transplantace ledviny nebyla proto reálná. Měl moc ochranných látek a tělo by ji nepřijalo. „Ale jsem tu. Žiju! Léta jsem pracoval v Obzoru, kde se vyráběly elektrosoučástky. To mě drželo. Jenže se mi zhoršil zrak, a tak od dubna jsem doma. Užívám si každého dne. Těším se z maličkostí. Kafíčka, procházek,“ svěřil se Aha! Rostislav.

Energie z vnučky

Se svým stavem je smířený a přeje si, aby to tak fungovalo ještě nějaký čas. „Nic nevzdávám. Jsem šťastný. Stal jsem se dědou. Moc bych si přál, abych vnučku Natálku (1,5) odvedl do mateřské školy s velkým kornoutem cukroví. Ona je úžasná, dává mi radost i energii,“ řekl nadšeně. „Taky má skvělá žena, které dávám zabrat. Vážím si toho, jak se o mě stará. Má velkou trpělivost,“ konstatoval.

Obdiv od primáře

„Pan Juřička je důkazem toho, že při užívání nejšetrnějších a nejúčinnějších metod dialýzy lze kvalitně žít i bez možnosti transplantace ledvin. Vzhledem k dalším onemocněním to pro něho možné nebylo a není. Je to chlap hodný obdivu. Máme pro něj speciální jubilejní dort. Přeji mu dlouhé roky života,“ řekl Lubomír Strnadel (60), primář oddělení nefrologie a dialýzy uherskohradišťské nemocnice.

Rosťův vzkaz nemocným:

„Nikdy se nevzdávejte, nikdy. A těšte se ze zdánlivých prkotin, obyčejností, sluníčka nebo sněžení, to je jedno,“ vzkazuje Rosťa.

Co je dialýza

Proces, při němž jsou z těla odstraněny odpady metabolismu, které jsou u zdravého člověka likvidovány pomocí ledvin. Zároveň se udržuje bezpečná hladina chemických látek v krvi. Bez dialýzy by člověk s nefunkčními ledvinami zemřel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.