Nižší, ale přesto vyšší platy: Poslanci budou brát »jen« 82 tisíc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nižší, ale přesto vyšší platy: Poslanci budou brát »jen« 82 tisíc

Sněmovna opět řeší peníze.
Sněmovna opět řeší peníze. (Foto Aha! – David Malík)

Nekonečný kolotoč kolem platů zákonodárců by se mohl zastavit. Poslanci včera schválili vládní návrh, aby se jim nárůst příjmů zbrzdil. Nově by od 1. ledna měli brát přes 82 tisíc korun. Jenže celou věc teď musí projednat Senát a ten může všechno ještě zamotat.

Pro vládní návrh, který leží v dolní komoře už půl roku, bylo nakonec na mimořádné schůzi Sněmovny 124 ze 146 přítomných. Od Nového roku tak vzroste řadovému poslanci plat ze 75 tisíc na více než 82 tisíc místo více než 90 tisíc, s nimiž počítal zákon původně. Jenže »obyč« poslanců je ve Sněmovně jako šafránu a většina z nich je ve funkcích v různých výborech a podvýborech a za to se jim sypou korunky navíc plus k tomu mají náhrady v hodnotě dalších desítek tisíc.

Platy


Nemají vyhráno
Návrh teď poputuje do Senátu, který má na jeho projednání 30 dní. A pokud ho tam zamítnou, vrátí se zpět do Sněmovny. A tak by poslanci museli do práce během Vánoc, aby vyšší růst stihli zbrzdit do konce roku. K přehlasování Senátu je v dolní komoře potřeba 101 hlasů. Legislativní proces ukončí svým podpisem až prezident Miloš Zeman (74). Podle jeho předchozích vyjádření to ale vypadá, že on by normu schválil – poslance bažící po vyšších příjmech totiž označil za „nenažrance“...

Nová Gajdůšková za statisíce
Během jednání vystoupila i poslankyně sociálních demokratů Alena Gajdůšková (64), která sice hlasovala pro zbrzdění růstu, i tak ale argumentovala, že náhrady jsou potřebné. A svým proslovem mnohé poslance překvapila a možná i pobavila, když mluvila o reprezentaci. „Před rokem mě kritizovali za to, jak se oblékám, jak vypadám, za moji image. Tak jsem se šla zeptat, co by stálo, kdyby mi někdo trošku pomohl mou dlouholetou image vylepšit. No, většina z vás asi tuší, v jaké částce to bylo. Mladá firma, dvě děvčata mi naúčtovala 270 tisíc korun,“ řekla u pultíku. Prý ale této nabídky nevyužila.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.