Okapi ohromuje dlouhým mrštným jazykem: Olíznu si oko i ucho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Okapi ohromuje dlouhým mrštným jazykem: Olíznu si oko i ucho!

Fuj, jdi s tím tvým jazykem!
Fuj, jdi s tím tvým jazykem! (Foto pro Aha! – Simona Jiroušová, Dominika Stempa, ara)

 Tohle žádné jiné zvíře nedokáže! Se svým zhruba 40 centimetrů dlouhým obratným jazykem fascinuje pralesní žirafa okapi. Co vše s ním dokáže, můžete pozorovat v královédvorském safari parku.

Tento příbuzný druh více známé žirafy, s níž se naopak zase nemůže nikdo měřit v délce krku, používá svůj protáhlý jazyk hlavně k čištění těla. Utírá si jím oční víčka a jako jediný ze savců je schopný olíznout si i uši. Dokonce si dosáhne až na záda. „Také ho používá k očesávání listí a poupátek ze stromů,“ doplnila Andrea Jiroušová, mluvčí safari parku ve Dvoře Králové, který chová pralesní žirafu jako jediná zahrada v Česku a na Slovensku.

Bude další mládě?
V současné době je ve Dvoře Králové párek okapi, samec Ewango, jenž se tu narodil v roce 2008 jako vůbec první mládě svého druhu ve Dvoře Králové, a tříletá samice Qira, která pomalu dozrává do dospělosti. Ta přicestovala z Antwerp loni. Nyní žijí odděleně, protože jde o samotářská zvířata. „V průběhu příštího roku by měli být poprvé spojeni, jakmile u samice nastane říje,“ uvedla mluvčí parku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.