Narození zebry ve Dvoře Králové: Za 20 minut běhala po svých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Narození zebry ve Dvoře Králové: Za 20 minut běhala po svých!

Vysoukat se z placenty a zebřátko je volné.
Vysoukat se z placenty a zebřátko je volné. (Foto pro Aha! – Simona Jiřičková)

Porod na vlastní oči v Safari Parku ve Dvoře Králové. Zebra Böhmova přivedla před návštěvníky na svět pruhovaného potomka. Prcek už po 20 minutách běhal se stádem.

Rok »dozrávalo« mládě v matčině bříšku. Nyní přišel čas vydat se do života. Půl hodinky až hodinu se dralo porodními cestami na svět. Z placenty se pak miminko vysoukalo samo bez matčiny pomoci. Během 20 minut už stálo na vlastních nohou a následovalo stádo. Do hodiny se poprvé napilo mateřského mléka. A jak pozná tu svoji a necucne si třeba od tety? Aby mámu vždycky bezpečně poznalo nejen po čichu, »načetlo« si hned po narození její pruhy. Jsou jako otisk palce u každé zebry jedinečné, a tak se samice a mládě nikdy vzájemně neztratí.

Safari plné mláďat

Mláďaty se dvorské safari jen hemží. Pyšní se jimi stáda pakoňů, watusi, přímorožců jihoafrických nebo antilop koňských. V Africkém safari na ploše přibližně 20 ha, tedy asi 30 fotbalových hřišť, žijí zvířata téměř bez zásahu ošetřovatelů. Ti tam ale jezdí každý den na obhlídku, aby zjistili, kolik mláďat se narodilo a jestli je vše v pořádku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.