Unikátní snímek z roku 1933: Hitler se tulí k Židovce! Měl pro ni slabost celých 6 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikátní snímek z roku 1933: Hitler se tulí k Židovce! Měl pro ni slabost celých 6 let

Adolf Hitler (†56)
Adolf Hitler (†56) (Foto ara)

Nenáviděl Židy a už ve své knize Mein Kampf jim hrozil násilím. „Až získám moc, vyhlazení Židů se stane mým prvním a nejpřednějším úkolem,“ hřímal diktátor Adolf Hitler (†56). Byla ale jedna Židovka, která si führerovo »kamenné« srdce získala – blonďatá dívenka jménem Rosa.

Nechvalně proslulý nacista se v rámci propagandy nechával často fotit po boku dětí. Řada takových snímků vznikla u usedlosti Berghof – Hitlerovy alpské rezidence, která byla součástí Orlího hnízda. Jeden takový snímek byl pořízen v létě roku 1933, šest let před začátkem 2. světové války.

Usměvavý Adolf se na černobílém snímku, jehož autorem byl fotograf Heinrich Hoffmann, vine k sedmileté Židovce Rose Bernile Nienau.

Fotografii lemuje devět vylisovaných květů protěže alpské (Hitlerova oblíbená květina), dívenka k nim pak přidala čtyřlístek. Vlevo dole je pak tmavě modrým inkoustem napsáno: „Drahé a ohleduplné Rose Nienau Adolf Hitler, Mnichov, 16. června 1933.“ Narozeniny měli ve stejný den, tedy 20. dubna. Když se to diktátor dozvěděl, pozval dívenku k sobě a nechal jí prý na terasu přinést jahody se šlehačkou.

Strejda Adolf

Na další fotografii z Berghofu ji zase drží za ruce, za nimi je záhon s květinami. Ona i její matka, vdova po doktorovi, se s Hitlerem poprvé setkaly v roce 1932. Nacista si prý holčičku natolik oblíbil, že ji nechával, aby mu říkala »strejdo Hitlere«. Za strýčka označovala Rosa i šéfadjutanta Wilhelma Brücknera, kterému poslala sedmnáct dopisů. V tom z 27. září 1936 stálo: „Milý strejdo Brücknere, dneska ti toho mám tolik co říct. Právě pletu vánoční ponožky pro strejdu Hitlera. Ptala jsem se ho, jestli mu loni seděly. Řekl ano!“

Zákaz styku

Jejich vztah vydržel až do roku 1938, kdy Hitlerovi říšský ministr a vedoucí kanceláře NSDAP Martin Bormann doporučil, aby se s dívkou přestal stýkat. „Rose a její matce bylo nařízeno, aby se od Hitlera držely dál. Nesměly ho kontaktovat a o jejich vztahu k němu měly přísně zakázáno mluvit,“ tvrdí dražebník a historik Bill Panagopulos.
O pět let později zemřela tehdy 17letá Rosa na obrnu. Dodnes se však uchovaly její snímky s diktátorem. Momentálně se nacházejí v americkém státě Maryland, kde budou 13. listopadu vydraženy. Očekává se, že vynesou kolem 300 tisíc korun.

Víte, že...

...Hitler během holocaustu poslal na smrt zhruba dvě třetiny﷯ evropských Židů, tedy asi 6 milionů lidí?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.