Tajemný dušičkový rituál starých Keltů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemný dušičkový rituál starých Keltů

Návštěva hřbitova k Dušičkám patří již po staletí.
Návštěva hřbitova k Dušičkám patří již po staletí. (Foto scom, ara)

České Dušičky nejsou zrovna veselý svátek, ostatně ani roční období k veselení nevybízí. Není to tak ale všude a není to tak vždycky... A je jen na vás, jak na svoje zesnulé blízké budete vzpomínat.

Začali s tím Keltové
Druhý listopadový den se slaví Památka všech zemřelých spojená se vzpomínkou na mrtvé. Podle křesťanské věrouky modlitby živých pomohou zemřelým duším v očistci k očištění od hříchů na cestě do nebe. Kořeny svátku jsou však mnohem starší a tkví v keltském Samhainu.

K Samhainu patří ohně
◆ O Samhainu je hranice mezi světem živých a mrtvých obzvláště tenká a prostupná a mrtví se v ty dny vracejí na svět. Keltové zapalovali ohně, aby se duše pozůstalých mohla ohřát a strávit s nimi noc. Svíčky, které dnes zapalujeme na hrobech, jsou připomínkou pohanských vater.
◆ Křesťané věřili, že na Dušičky mohou duše opustit očistec, aby se zotavily z útrap. Proto se lampy plnily máslem, aby si duše mohly potřít spáleniny, večer se pilo studené mléko nebo se jím pozůstalí postříkali, aby se duše ochladily. Dodržoval se také zvyk házet večer do ohně nejrůznější pokrmy, čímž se mělo přicházejícím duším přilepšit.
◆ Peklo se pečivo ve tvaru lidských kostí nebo zvláštní čtverhranné buchty zadělávané mlékem a plněné povidly nebo mákem. Těmi bývali obdarováváni žebráci a chudí lidé, kteří se ráno shromažďovali u kostelů nebo u hřbitova.

Keltové svítili mrtvým
Bylo zvykem například prostírat u večeře i pro zesnulé příbuzné, u kterých se čekalo, že přijdou rodinu navštívit, nebo vystavovat za oknem zapálenou svíčku, často ve vyřezané řepě, která měla bloudícím duším mrtvých posvítit na jejich cestu. Lidé se také převlékali do starých cárů a malovali si obličeje, aby se uchránili před zlými duchy. Právě z řepných luceren se časem vyvinuly oranžové dýňové lucerny, jak je známe teď.

Brána mezi světy se otevírá
Nevlídné počasí, brzká tma a pochmurná atmosféra hrobů vyvolávala v našich předcích pocit ohrožení, a dokonce i dnes můžeme cítit tíseň a neklid. Nejlepším spojencem proti strachu z temnoty je ale právě oheň.

Ochranný rituál pro Samhain
◆ Po setmění v den Samhainu (31. října) zapalte v lucerně svíci a s tou se vydejte na obchůzku kolem vašeho domu či pozemků. Ty obejděte proti směru chodu hodinových ručiček. Pak se odeberte na místo, kde rozděláte nový oheň. 
◆ Zapalte na zahradě oheň – ale ne od plamene lucerny. Když se oheň rozhoří a dostatečně zesílí, přineste mu obětiny. Olej, med, chléb, mouku nebo obilí, cukr, sůl, máslo, vajíčko, a hlavně pálenku. Toto vše postupně a v přiměřené míře vhazujte či vlévejte do plamenů nového ohně. Přitom žehnejte: ,,Životem ke smrti – smrtí do života.“
◆ Pak svíci v lucerně sfoukněte – nezhasínejte ji dusítkem a ani nasliněnými prsty – je třeba plamínek sfouknout! 
◆ Svíci ihned zapalte od nového, již hořícího a požehnaného plamene. Takto zapálenou svíci vraťte do lucerny.
◆ S novým světlem v lucerně obejděte dům a pozemky, nyní již po směru hodinových ručiček. Lucernu s hořícím ohněm vneste do domu, kde s ním zapalte krb, pokud ho máte, postavte jej do okna a zapalte s ním svíci či lampu na slavnostně prostřeném stole, u kterého oslavte Samhain.

Samhainový punč
Tento čarodějný punč se podává při příležitosti setkání o Samhainu. Budete potřebovat:
✔ 1litr jablečného vína
✔ 6 dl pomerančové šťávy
✔ 5 dl vody
✔ 2,5 dl jablečné šťávy
✔ ½ hrnku cukru
✔ ¼ hrnku strouhané citronové kůry
✔ 2 lžíce medu
✔ 6 celých hřebíčků
✔ ½ lžičky skořice ✔ ½ lžičky muškátového oříšku
✔ 2 litry zázvorové limonády Postup: Všechny přísady kromě zázvorové limonády smíchejte a nechte přes noc v chladu. Pak přeceďte, přidejte zázvorovou limonádu a můžete podávat.

Smažené jablečné plátky
Zavzpomínejte si na keltské kořeny a pochutnejte si na tradičním dezertu. Budete potřebovat:
✔ 4 velká jablka, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na půlcentimetrové plátky ✔ 2 lžičky moučkového cukru
✔ 1 hrnek mouky
✔ 2 vejce
✔ 2 dl piva Guinness nebo jiného černého piva
✔ 2 lžíce cukru
✔ ½ lžičky muškátového oříšku
✔ 2 lžičky rozpuštěného másla
✔ olej nebo sádlo na smažení Postup: Poprašte plátky jablek moučkovým cukrem a odložte stranou. V míse smíchejte mouku s vejci, přidejte pivo a šlehejte, dokud směs nemá hustotu krému. Přidejte cukr a muškátový oříšek a nechte těsto odstát. Pak přidejte rozpuštěné máslo. Plátky jablek namáčejte do těsta a smažte po obou stranách dozlatova. Nechte osušit na papírovém ubrousku a podávejte posypané cukrem.

Víte, že...
...první zmínky o křesťanských Dušičkách pocházejí z roku 998, kdy je zavedl francouzský opat Odillo na základě stále přetrvávajících pohanských obřadů, kterých se lidé nechtěli vzdát? Není divu, Samhain byl začátkem keltského roku a jedním z nejvýznamnějších svátků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.