Dušičky: Jak jsou upravené hroby českých celebrit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dušičky: Jak jsou upravené hroby českých celebrit?

Herec Jiří Kodet (†67)
Herec Jiří Kodet (†67) (Foto Aha! – Robert Klejch, Martin Přibyl)

Dnes si připomínáme Památku zesnulých, Svátek všech svatých, Dušičky... Zdobíme hroby blízkých, zapalujeme na nich svíčky. Víte, proč?

Tradice se odvíjí už od doby Keltů, kteří v tomto čase slavili konec roku. Zapalovali ohně, které měly symbolizovat očištění. Podobné zvyky s ohněm měli také Slované.

Dušičky se ale slaví až od 10. století, kdy je nechal zavést opat Odilo z francouzského kláštera v Cluny, který novým rituálem chtěl ukončit pohanské obřady. Až okolo 13. století ale začali kněží slavit 2. listopadu mše za zemřelé. Celosvětově se zvyk rozšířil v době 1. světové války, kdy zahynulo velké množství lidí.


Policie: Hrob si kvůli krádeži vyfoťte
Krade se všechno a všude. Policie každý rok eviduje stovky krádeží sošek, částí hrobů či uren. Proto radí: Pořiďte si celkový snímek náhrobku. Vyfotografujte každou jeho část zvlášť – sošky, okrasné kování apod., poznamenejte si jejich rozměry. Zadokumentujte zejména všechny rozlišující znaky těchto předmětů – značka autora, výrobce, vady materiálu apod. Fotografie s popisem uložte na spolehlivé místo pro případné použití. Jak jsou upravené hroby slavných?
Zpěvák Karel Černoch (†64)
Herec Jiří Kodet (†67)
Herec Radoslav Brzobohatý (†79)
Expremiér Stanislav Gross (†45)
Herec Lubomír Lipský (†92)
Trenér Ivan Hlinka (†54)
Herec Vladimír Menšík (†59)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.