Peter Staňo z Hrčavy zkusí štěstí i na Slovensku: Starostou ve dvou státech? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Peter Staňo z Hrčavy zkusí štěstí i na Slovensku: Starostou ve dvou státech?

Peter Staňo v Hrčavě jako starosta končí. Zkusit to chce v podzimních volbách na Slovensku.
Peter Staňo v Hrčavě jako starosta končí. Zkusit to chce v podzimních volbách na Slovensku. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Po dvou volebních obdobích už znovu nekandiduje v nejvýchodnější obci republiky Peter Staňo (45). Dvojí občanství mu umožňuje ucházet se o starostenské křeslo na sousedním Slovensku.

„Asi bych se zapsal jako první člověk, který stál ve vedení obcí dvou různých zemí. To mi přijde ke 100 letům republiky jako symbol společného fungování Čechů a Slováků. U vás jsem měl velkou podporu a cítím ji i ze Slovenska,“ uvažuje Peter Staňo.
Kandidoval za sociální demokraty, a za obdobnou partaj SMER se chce ucházet o post starosty coby nezávislý kandidát v sousední obci Čierne. Ta leží jenom pár kilometrů od Hrčavy, kde se sice Staňo narodil, ale od raného dětství žil 30 let v Čierne. Do Hrčavy se vrátil kvůli starostenské funkci.


O odchod z funkce se rozhodl i kvůli části obyvatel Hrčavy. „Někteří mi tu házeli klacky pod nohy. Šlo třeba čerpat 65 milionů dotací na silnice pro lepší dostupnost turistů, ale někteří vlastníci pozemků se cukli, neprodali kousky parcel. Dotaci jsme proto vraceli,“ posteskl si starosta. Z vedení Hrčavy ležící na česko-polsko-slovenském trojmezí odchází s čistým štítem. „Hrčava již nemá dluhy, na kontě je přes milion. Odcházím s pocitem, že se řada věcí podařila: nová škola, oprava původní stezky na trojmezí, veřejné osvětlení v této lokalitě a další,“ dodal odcházející starosta. Těší se na volby v Čierne, které se konají 10. listopadu. 

Starostu už znají
V Hrčavě už vědí, kdo ve volbách zvítězí. Postavili tam totiž jen jednu kandidátku se sedmi uchazeči a ti už vědí, koho ze svého středu zvolí za starostu.


Jde do většího
Hrčava má zhruba 260 obyvatel, Čierne přes čtyři tisíce. Obě sídla jsou propojena rodinnými, ale též přátelskými vazbami, pořádají několik společenských akcí ročně, třeba oslavy tamního piva.

Obec Hrčava a obecní úřad v Hrčavě, kde budou mít jistojistě po volbách jiného starostu.

  Dvojí občanství mu umožňuje ucházet se o starostenské křeslo na sousedním Slovensku:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.