Slavte Světový den úsměvu: Mračit se je dnes zakázáno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Slavte Světový den úsměvu: Mračit se je dnes zakázáno!

...
... (istock.com)

Říká se, že »úsměv stojí méně než elektřina a dává více světla«. Rozjasněte dnešní den a potěšte všechny okolo sebe. Je totiž Světový den úsměvu!

Samozřejmě nejobvyklejší a nejsnazší podnět k tomu, aby se člověk zasmál, je žert. Podle doktora Nešpora ale k tomu, abychom se zasmáli, nepotřebujeme pouze vtipné situace...


➤ Nahraďte hněv smíchem
Humor, úsměv či smích použijte v situacích, v nichž byste jindy reagovali hněvem či smutkem. Například v předvíkendové frontě v obchodě, která se zastavila, protože někdo z nakupujících si nemůže vzpomenout na PIN své karty. Zkuste si vymyslet humorná vysvětlení, třebaže se dotyčnému paní pokladní zalíbila a chce se s ní blíž seznámit a zároveň vyzkoušet její trpělivost.

Humor v každodenních
 záležitostech

Všímejte si humorných situací či lidí a zvířat ve svém okolí. Třebaže ráno vstáváte za šera a váš pes má ještě půlnoc. Leží na zádech, jednu packu nataženou jako by si hrál na supermana. Situační humor můžete vytvářet i záměrně a udělat čas od času něco nelogického, směšného nebo nečekaného.

Smějte se s dětmi

Děti se smějí více než dospělí a nepotřebují k tomu zvláštní důvod. Připojte se k nim!

➤ Ranní úsměv

Po ránu ještě rozespalí jděte k zrcadlu a usmějte se na sebe. Pokud vám bude připadat nesmyslné řehtat se na sebe, možná se pobavíte o to víc a dobrá nálada vám vydrží celý den.

Šiřte dobrou náladu
Určitě tuhle situaci znáte. Ráno v hromadné dopravě a všude kolem zasmušilé obličeje. Co je zkusit rozveselit? Nasaďte si sluchátka nebo otevřete noviny a začněte se usmívat, nebo dokonce smát. Lidé si budou myslet, že se smějete tomu, co posloucháte nebo čtete. A dokonce se úsměvem »nakazí«, protože začnou mít nutkání se také usmívat.

Proč se mračíme?
Mračení je bohužel jednodušší než úsměv. Zapojujeme při něm totiž jen šest obličejových svalů. Podle nedávného průzkumu si dokonce tři čtvrtiny Čechů myslí, že se mračíme více než ostatní národy. Jako nejčastější důvod uváděli dotazovaní národní mentalitu a nedostatek důvodů k úsměvu. Když už se na někoho usmívají, tak prý na partnera nebo na děti a kolegy.

Slaví se už 19 let
Světový den úsměvu připadá na první říjnový pátek, a to už od roku 1999. Zakladatelem tohoto svátku nebyl nikdo jiný než duchovní otec smajlíka, americký zaměstnanec reklamní agentury Harvey Ball. Jeho poselství bylo prosté: „Udělej dobrý skutek, rozesměj alespoň jednoho člověka.“ Kolik lidí dnes dokážete rozesmát vy?

Úsměvem ku zdraví
Když už nemáte důvod se smát, smějte se alespoň kvůli svému zdraví! Věřte nebo ne, smích a dobrá nálada jsou lepší než léky proti bolesti, uklidňují a odbourávají stres. Že smích má léčivou moc, je přesvědčen i přední český psychiatr MUDr. Karel Nešpor. Podle něj i »umělý smích« má stejně příznivý účinek na tělo jako ten upřímný.

Čas na změnu
K vykouzlení malého úsměvu nám stačí 10 svalů, k chůzi jich potřebujeme víc, přitom pro některé z nás je úsměv obtížnější než chůze. Ale právě dneska je čas na změnu!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.