I u rostlin platí právo silnějšího! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

I u rostlin platí právo silnějšího!

Bolševník velkolepý
Bolševník velkolepý (Foto scom)

Přírodní ekosystém byl kdysi dokonale vyvážený a dokázal sám zlikvidovat vše, co mu škodilo. To už dnes neplatí. Svědčí o tom i šíření invazivních rostlin, které vytlačují zdejší původní druhy, a v některých místech už dokázaly udělat z výletu do přírody nebezpečnou pouť.

Bolševník velkolepý
Když se v roce 1830 po bitvě na Bílé hoře zmocnil panství Kynžvart rod Metternichů, začal na pláních Slavkovského lesa s masivním chovem dobytka, včetně koželužen. Pach lákal hmyz, a tak se knížecí zahradník vypravil na Kavkaz, odkud dovezl bolševník, který hmyz odpuzoval. Rostlina, dosahující i přes dva metry výšky, se neuvěřitelně rozšířila. Má žahavou mízu, způsobuje ekzémy, otoky i alergie. Vyhubit se už nedá.

Ambrózie peřenolistá
Pochází ze suchých oblastí severní Ameriky a podle některých údajů je v Evropě třetím nejvýznamnějším alergenem díky svým pylovým zrnům. Jen v Německu na léčbu vynakládají na léčbu tohoto druhu alergie tři miliardy eur ročně. Ambrózie je kromě toho houževnatý plevel, škodící zejména v polích s kukuřicí, slunečnicí a okopaninách.


Křídlatka japonská
Až dva a půl metru vysoká rostlina se šíří po celé Evropě a vytlačuje původní druhy rostlin. Množí se vegetativně – odnožemi nebo kořeny a je tak houževnatá, že prorůstá i asfaltem. Roste na velkých plochách a nedovolí tam zakořenit jiným druhům. V Británii na její hubení tratí ročně 150 milionů liber a výsledky nejsou příznivé. Proto se snaží o nalezení jejího přirozeného nepřítele – snad jím bude jistý druh japonské mšice.

Netýkavka žláznatá
Původem z Himálaje až tři metry vysoká rostlina patří k velmi nebezpečným. Nejenže válcuje původní druhy, ale významnou měrou se podílí na erozi břehů vodních toků, kde roste nejčastěji. Kromě toho na sebe – díky aromatickému nektaru a intenzivní vůni – stahuje opylovače, zejména včely, které pak ostatní rostliny vynechávají. Med z křídlatky údajně podporuje dětskou hyperaktivitu a u dospělých navozuje deprese.



Zlatobýl obrovský
Původem ze Spojených států a Kanady byl do Londýna dovezen jako okrasná rostlina v roce 1758, u nás se poprvé objevil ve druhé polovině 19. století. Je to nejen nepříjemný plevel, ale významný alergen, Obsahuje značné množství saponinu s tzv. hemolytickým účinkem – odbourává červené krvinky a je vážnou hrozbou pro osoby se sníženou srážlivostí krve. Chválí ho ale včelaři, kvete totiž dlouho, a tak vylepšuje pozdní snůšky medu.

Štětinec laločnatý
U nás byl poprvé zaregistrován v roce 1911 a dnes je řazen mezi první stovku nejnebezpečnějších invazivních druhů v Evropě. Nemá přirozené nepřátele a rychle se množí, přičemž vytlačuje ze stanovišť původní rostlinné druhy. Kvůli tvaru plodů se štětinci rovněž říká trnitá nebo divoká okurka. Jedlý ale není.

Bochnatka americká
Vypadá jako shluk slizu, ale má pevnou a tuhou strukturu. Rychle se šíří v teplých (nejméně 20 st. Celsia) a čistých vodách. U nás je známá od roku 1922, vytváří velké kolonie a dokáže měnit barvu i tvar. Lidem není nebezpečná, ale může ovlivňovat vodní ekosystémy i rybníkářství.

Další druhy ohrožující původní rostliny ČR
Lalang válcovitý, klidernie štětinatá, třapatka dřípatá, spartina anglická, třtina křovištní, netvařec křovitý a dalších zhruba 150 druhů.      

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.