Čekají nás extrémně žhavé dny i noci: Bude až na 37 °C! Jak má vypadat správná voda a co s pejsky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Čekají nás extrémně žhavé dny i noci: Bude až na 37 °C! Jak má vypadat správná voda a co s pejsky?

Aby zůstala voda v bazénu průzračná, je třeba o ni pečovat.
Aby zůstala voda v bazénu průzračná, je třeba o ni pečovat.  (Foto Aha! – Z. Schnapka, H. Lacinová, K. Moravcová, T. Tran)

Peklo a pořádně rozpálené nám chystá počasí. Tento týden vytáhnou tropy rtuť teploměru až k 37 °C. A lépe nebude ani v dalších týdnech. Zchladíme se až na konci prázdnin.

Je to pozdrav a Afriky. „Do Česka bude v příštích dnech nadále proudit velmi teplý vzduch od jihu. Teploty u nás budou hodně vysoké, vyšší než například v Řecku a potom budou srovnatelné s Římem nebo Madridem,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu. Před tropy neunikneme ani po setmění. Až do čtvrtka máme před sebou tropické noci, teplota tedy nebude místy klesat pod 20 °C. Meteorologové očekávají teplotní rekordy.

Tento týden bude většinou jasno až polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky. Přes den bude leší držet se ve stínu. Teploty se budou pohybovat od 32 do 37 °C. „Ve čtvrtek přejde přes naše území studená fronta, a tak v pátek si lehce od veder oddychneme, bude 24 až 28 °C. O víkendu ale opět nastoupí třicítky.

Ochlazení až na konci prázdnin

9. až 20. srpna.

Polojasno až oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Ve druhé polovině období na frontách bude až zataženo a srážky i bouřky četnější. Ranní teploty se vyšplhají na 11 až 16 °C, denní na 25 až 30 °C. Pouze přechodně na frontách bude 21 až 26 °C.

21. až 31. srpen

Na konci prázdnin bude převážně polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti přijdou ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou 8 až 14 °C, denní 20 až 27 °C.

Bazény dostávají nezdravou barvu

V hicech není nad osvěžení v domácím bazénu. Problém ale je, že vlivem vysokých teplot se ve vodě daří nejen vám, ale i řasám a voda v bazénech se barví do zelena nebo se kalí. To rozhodně zdraví neprospívá. Co s tím?

Zelená voda

Pokud voda zezelená a hodnota alkality i pH je v předepsaných mezích, použijte nejprve přípravek Azuro Chlor šok G. V případě, že voda v bazénu změní svoji barvu a začíná se pomalu čistit, přidejte přípravek Azuro Flokul nebo Azuro Projasňovač. Jestliže se stav nezmění, aplikujte přípravek Azuro Modrý blesk. Jakmile zelený nádech zmizí, přidejte do bazénové vody Azuro Flokul nebo Azuro Projasňovač.

Zakalená voda

Při zakalené vodě odborníci nejprve doporučujují upravit tvrdost vody a hodnotu alkality i pH. Pokud tyto úpravy nevyřeší problém, pak lze použít přípravky Azuro Flokul nebo Azuro Projasňovač. K jejich aplikaci je třeba se uchýlit vždy, když přestane být voda v bazénu průzračná. Tyto přípravky drobné částečky nečistot shlukují do větších celků, které písková filtrace zachytí.

Správná bazénová voda

Tvrdost: ne více než 18°N

pH: v rozmezí 7,0 – 7,4

Alkalita: v rozmezí 80 – 120 ppm

Volný chlor: v rozmezí 0,3 – 0,6 mg/l *

Aktivní kyslík: v rozmezí 4 – 20 mg/l *

* Kyslíkové a chlorové přípravky se nikdy nesmí kombinovat současně, protože spolu reagují a tím ruší své účinky.

Více na: https://www.mountfield.cz

Vedro drtí i psy

Méně krmit, venčit ráno a večer

Extrémní vedra drtí nejen lidi, ale jejich čtyřnohé přátele. Jejich tělo se neumí tak dobře ochlazovat, jako naše.

Rozpálený asfalt může mít až 62 °C. Hafan, který po takové zemi běhá, si může tlapy nejen spálit, ale také mu hrozí tepelný šok. Nemusel by ho přežít. Stejně jako lidem i psům, zejména těm, kteří neposedí, hrozí v horku infarkt. Jak je ochránit?

* Krmte je méně a venčete brzy ráno a později večer, když není už tak velké horko.

* Venku je držte ve stínu a ujišťujte se, zda se nepřehřívá.

* Chcete-li psa zchladit, tak vždy vlažnou vodou a namáčejte ho od nohou a břicha. Nikdy nedávjte mokrý hadr na záda, mohl naopak utrpět teplotní šok.

* Zajistěte mu dostatek čerstvé, nikoliv ale ledové vody.

* Místo dovádění na ulici, zkuste raději domácí klidnou zábavu, třeba hlavolam. Např. do speciální hračky dejte dobrotu, kterou bude muset vydolovat ven. Nechte ho hledat ukryté předměty, vytvořte mu překážky, tunely. Zabaví se, unaví, aniž by lítal na slunci.

Seniory omývají a chladí ovocem

„Tahle vedra jsou příšerná,“ řekla včera Aha! Věra Míglová (84) z Domova pro seniory na Písečné v Chomutově k teplotám atakující 35°C. Dodala, že se snaží dodržovat klidový a pitný režim. „Staří lidé vedra snášejí všeobecně špatně, ale nyní jsou to extrémy,“ řekla vedoucí zařízení Jana Kmentová. Klientům městského zařízení se je snaží zpříjemnit. „Ležící seniory omýváme. Když si kdokoliv řekne, dá mu sestra studený ručník za krk. Do jídelníčku jsme zařadili osvěžující ovoce. Melouny, ovocné koktejly, hlídáme, aby měli po ruce dost pití, “ vypočetla Kmentová a seniorce dolila čaj.

Hlavně, aby pili

Tropy sužují i seniory v Domově rezidence terasy v Plzni. Včera ve 14 hodin bylo v chládku 34 stupňů a ošetřovatelky se nezastavily. Všechny klienty kontrolovaly, aby dostatečně pili. Starý člověk totiž necítí takovou potřebu přijímat tekutiny. A to může být v těchto vedrech pořádný problém. „Někteří se sami proto nenapijí. A když ano, tak si mnozí jen usrknou a to je málo. Každou hodinu tak ošetřovatelky roznášejí pití a kontrolují všech 52 seniorů, aby se opravdu napili,“ vysvětlila náměstkyně ředitelky pro přímou péči Pavlína Šavlíková (51).

Senioři mají výběr ze slazených i neslazených nealkoholických nápojů, džusů, minerálek, nealko piva a v oblibě mají i minerálku s citrónem a bylinkami, které si tady pěstují. Přečkat úmorná vedra jim umožňuje i chlazené ovoce. „Mohou si vybrat meloun, broskve, kiwi, jablka,“ dodala Šavlíková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.