Lesní požáry v Řecku mají přes 60 obětí. Voda v Laosu smetla lidi i domy: Běsnící živly zabíjely! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Lesní požáry v Řecku mají přes 60 obětí. Voda v Laosu smetla lidi i domy: Běsnící živly zabíjely!

Zoufalá žena hledá v troskách ohořelých aut pejska.
Zoufalá žena hledá v troskách ohořelých aut pejska. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Záchranáři z opačných koutů světa bojují s běsnícími živly. Zatímco v Řecku zuří rozsáhlé lesní požáry, které si vyžádaly už nejméně 60 lidských životů, v Laosu se protrhla přehrada. Stovky lidí se tu pohřešují a tisíce přišly o střechu nad hlavou.

Lesní požáry v řeckém turistickém ráji vypukly v pondělí večer v okolí Atén, metropole sevřené až čtyřicetistupňovými horky. Hasiči vědí zatím o třech ohniscích, nejvíce zdevastovaná jsou města Rafina a Mati. „Tam je bohužel největší počet zraněných, ale i mrtvých. Lidí, kteří nezvládli odjet a byli uvězněni ve svých domech či autech,“ potvrdil mluvčí řecké vlády Dimitris Tzanakopulos.

Dým nad Akropolí

Zraněných je v Řecku kolem 150, řada z nich je v ohrožení života a jejich počet stále roste. Je mezi nimi i 16 dětí, přičemž jednou z nejmladších obětí je teprve půlroční miminko, které se udusilo kouřem. Popelem lehlo i mnoho domů a desítky aut, kritická je situace v hornaté oblasti asi 50 km západně od Atén. Tam požár donutil stovky obyvatel opustit domovy či letní sídla. Dým dokonce dopoledne zahalil oblohu až nad aténskou Akropolí, která byla na několik hodin uzavřena turistům. 

Útěk na pláž

Lidé před ohněm často prchali na pláž, odkud je na loďkách zachraňovali rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté na gumových člunech. Přes moře se z postižených oblastí podařilo evakuovat prý nejméně 700 lidí. Šíření plamenů pomáhal silný vítr, který se ale uklidňuje, takže oheň se na mnoha místech naštěstí podařilo dostat pod kontrolu. V okolí Atén by navíc mělo začít pršet, což by mělo pomoci dostat živel pod kontrolu.

Češi jsou (snad) v bezpečí

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Ireny Valentové nelze vyloučit, že mezi oběťmi v Řecku jsou i Češi. Tamní úřady však dosud nepotvrdily, že by byli mezi hospitalizovanými či mrtvými. Požáry ohrožují i letovisko Kineta západně od Atén, kde se v současnosti nachází 50 českých turistů. Podle českého velvyslance v Řecku Jana Bondyho jsou ale všichni mimo nebezpečí.

Založili je úmyslně?

Řecký premiér Alexis Tsipras, který předčasně ukončil návštěvu Bosny a Hercegoviny a vrátil se do Atén, aby předsedal krizovému štábu, vyjádřil podezření, že požáry někdo založil úmyslně.


Rozestavěnou přehradu měli letos otevřít: Vylilo se 5 miliard krychlových metrů vody!

Dosud neznámý počet obětí si vyžádaly bleskové povodně na jihu Laosu. Způsobila je protržená rozestavěná přehrada Xe pian-Xe Nam noy, z níž se vylilo na 5 miliard m³ vody! Vlna se prohnala vesnicemi, přes 6600 lidí přišlo o střechu nad hlavou a nejméně 100 osob se pohřešuje. Přehrada, která se měla otevírat letos, se stavěla v provincii Attapeu na jihovýchodě země nedaleko hranic s Vietnamem jako společný podnik vedený jihokorejskou firmou s thajskými a laoskými partnery. Budování přehrad na vodních tocích v Laosu, především na řece Mekong, přitom dlouhodobě znepokojuje tamní obyvatele i skupiny na ochranu životního prostředí. Ty dlouhodobě vyjadřují obavy z hydroelektrárenských projektů Laosu a především z dopadu elektráren na řeku Mekong, její flóru a faunu i na místní obyvatele a ekonomiky, které jsou na řece závislé.

Druhá fušeřina během roku!

O fušérských konstrukcích přehrad v Laosu nejlépe vypovídá fakt, že loni v září se protrhla přehrada Nam Ao v oblasti Phaxay. Na vině byl jak špatný návrh, tak konstrukční vady.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.