ŘIDIČI, POZOR! Změny v bodovém systému! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

ŘIDIČI, POZOR! Změny v bodovém systému!

Nejvyšší pokuta, kterou bude možné ve správním řízení získat, má být 75 tisíc, v krajním případě ale až 100 tisíc! To se bude týkat například řízení pod vlivem alkoholu.
Nejvyšší pokuta, kterou bude možné ve správním řízení získat, má být 75 tisíc, v krajním případě ale až 100 tisíc! To se bude týkat například řízení pod vlivem alkoholu. (Shutterstock)

Jízda na červenou, pět tisíc, bum! Vjíždění na přejezd, když bliká stopka, pět tisíc, bác! Na takové pokuty se možná ještě letos musí připravit pachatelé těch nejvážnějších dopravních přestupků. Spolu s tím se navíc změní systém bodů, o řidičák můžete přijít už po druhém přestupku!

Už tři roky se ministerstvo dopravy pod vedením Dana Ťoka (59, ANO) chystá na změnu bodového systému. Cesta k jeho zjednodušení, a zároveň zpřísnění některých pokut, se ale otevřela až poté, co vláda Andreje Babiše (63, ANO) získala důvěru. Ťokův resort chce proto prosadit změny ještě letos.


Pokuty zdvojnásobí
Řidiči by se tak měli připravit na mnohem vyšší sankce. Nejvyšší pokuta, kterou bude možné ve správním řízení získat, má být 75 tisíc, v krajním případě ale až 100 tisíc! To se bude týkat například řízení pod vlivem alkoholu, kde je dnes horní sazba 50 tisíc. Zvedne se také výše pokut, které policisté napaří na místě.
„U závažných přestupků, jako je vjezd na železniční přejezd přes zákaz, je nyní sankce maximálně do 2 500 korun. Navrhujeme, aby to bylo pět tisíc korun blokově, jednorázově,“ sdělil Aha! Ťok.


Lidé také budou muset přestat doufat v to, že dopravní policisty oblomí úsměvem, a ti jim tak pokutu na místě sníží, nebo zcela prominou. Sazby jsou totiž jasně dané, výše pokuty tak už nebude na uvážení dopraváků. Výjimkou jsou bagatelní přestupky, ty by měly z maximální dvoutisícovky na místě o pět set korun zlevnit.

Dvakrát a konec
Místo dosavadních sedmi bodů, které lze za přestupek udělit, bude nově maximum šest bodů. Hazardéři se tak rychleji vybodují. „Dneska může řidič teoreticky spáchat až tři přestupky, než se dostane do problémů se zákazem řízení. Jakmile budou šestibodové tresty, tak už při druhém takovém přestupku s ním bude zahájeno správní řízení a bude požádán o vrácení řidičáku,“ vysvětluje dopravní odborník Miroslav Charouz.

Co se ještě změní
➤ Zákaz řízení:
U závažných přestupků dojde k prodloužení doby, na kterou lze uložit zákaz řízení. Při každé nehodě, při které dojde k ublížení na zdraví jiné osoby, se uloží zákaz na 6 až 18 měsíců.
➤ Přísněji na nevyježděné: Začínající řidiči s praxí do 2 let přijdou o řidičák již při dosažení 6 bodů.
➤ Body pod dohledem: O každé změně v bodovém systému budou řidiči informováni SMS, e-mailem nebo přes datovou schánku – musí ale o zasílání informací touto formou požádat úřady.


Zákaz nyní    Zákaz nově
*1 až 2 roky    18 měsíců až 3 roky
*6 měsíců až rok    6 měsíců až 18 měsíců
*Měsíc až 6 měsíců        3 měsíce až 6 měsíců

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.